Стара Загора: ИТ размисли от центъра на Вселената

ИТ размисли от центъра на Вселената

Представяме ви Росица Попова, софтуерен инженер от Стара Загора, част от екипа на софтуерна компания Мусала Софт. Тя разказва защо градът е не просто център на България, а център на Вселената. Споделя  как липите, поетите и правите улици правят готините ИТ хора …. още по-готини.

Къде върху ИТ картата на България се намира Стара Загора?

Стара Загора е Центърът на България или както се шегуваме - Центърът на Вселената. Ключов фактор е, че до София и до Бургас се стига за 2 часа. Така градът е близо до Балкана и на еднакво разстояние от столицата и от морето -  другите два важни центъра за всеки млад човек.

Вдъхновяващо е, че липсата на изискване за релокация в ИТ бранша отваря нови кръгозори за градовете, които не са разпознати като ИТ хъбове. Локдаунът през 2020 даде такива възможности и на красивата Стара Загора  - да бъде комфортно място за развитие на хората с професии в ИТ и възможност да допринесат с нещо видяно, дочуто от други места, но на локално равнище. Откриват се нови „врати“ за малките градове, защото много неща липсват в тях. А и да работиш от вкъщи понякога означава да си по-близо до семейството си, което в моя случай традиционно е на 250км. от мен. А сега на 10 минути пеша :)

Как се озова в света на технологиите?

Преди технологиите се срещнах с маслодайните и божествено ухаещите рози. Родена съм в Стара Загора, но съм израснала в  китното селце в Долината на розите - с. Долно Сахране, от където е и моят баща. Може би именно той е и първата причина от малка да се интересувам от новите технологии. От най-ранните ми спомени вкъщи винаги е било отрупано с книги и списания на тази тематика. По-късно завърших средното си образование в ГПЧЕ "Ромен Ролан" с немски език и продължих в София следвайки развитието си като софтуерен инженер.
Приключението ми в Мусала Софт започна с препоръка от приятел. От 3 години съм в компанията – освен професионалното ми развитие с различни проекти и технологии, се озовах и във вихъра на танца. Покрай колеги от офиса открих своя огромна страст - суинг танците. Заедно с други мусаленци сме протрили вече няколко чифта обувки на танцови фестивали по цял свят.

Във вихъра на какви ИТ проекти си в момента?

В момента съм част от инженерния екип на известна американска компания, която се занимава с транспортни услуги. Платформите, по които работя обслужват почти 70 държави по целия свят и имат над 93 милиона активни потребители месечно.
В Мусала Софт имах възможността да работя и по други много интересни enterprise проекти - в банковата сфера с най-новите .NET технологии и в автомобилната индустрия, където пък оформихме един страхотен международен екип.

Какво ти предстои през 2021?

Набелязала съм си много интересни места в България, които са непознати за мен и ще посетя лесно, защото от Центъра на Вселената все пак всичко е на една ръка разстояние ???? Планирам да се развивам в новата за мен технологична област - Golang и дистрибутираните системи. Макар и през екрана не спирам да се забавлявам с колегите – да пийваме винце онлайн, да си спретваме Gaming Nights и да редувам с баскетбол или разходки до Аязмото. В Мусала Софт имаме силна култура на сплотеност – не просто работим и се забавляваме заедно, а си помагаме, споделяме информация, хобита. Мина почти година, откакто не сме в офиса, но винаги има на кого да се „облегнеш“ при нужда. Което в трудни лични и професионални моменти дава криле. Моите ценности съвпадат с фирмените и така успявам да допринасям към екипа си, а екипът допринася за това аз да се чувствам добре и удовлетворена. Сега наемаме колеги, които могат да работят отвсякъде. Това е страхотна възможност и за хората от Стара Загора и региона да станат част от Мусала Софт и портфолиото ни от интересни проекти. А компанията  -  да разшири групата си от готини хора от Центъра на Вселената.

Join us from Stara Zagora!

Коментирай!

Още новини

Scroll To Top