Ипотечен кредит за строеж на къща

Ипотечен кредит за строеж на къща

Визуализирали сте мечтания дом, но не успявате да откриете сред имотите предлагани на пазара, къщата която ще отговори на вашите нужди и желания.  Тогава решението е да изградите от основи къща си. Но както всички знаем това е едно доста скъпо начинание, за което малко хора могат да си позволят да осигурят пълното финансиране и за което ще имаме нужда от ипотечен кредит от банка.

Промяната в жилищните нагласи

Изминалата година ни накара да обърнем повече внимание на домовете си. Да ги преустроим и защо не да помислим и за нов дом с градина.

Живота в къща с двор е тенденция, която отдавна личи в западния свят където средната класа и заможните хора предпочитат предградията пред гъсто населените и замърсени градски квартали.
Пандемията обхванала света през миналата година и продължаваща и през тази още повече засили тази тенденция, като изключение нe прави и България.

Ипотечен кредит за строителство на къща

Няколко банки на българския пазар са се специализирали и предлагат ипотечен кредит, при който за обезпечение се приема парцела и разрешителното за строеж. Ценовите условия, лихвата и сроковете за които може да бъде отпуснат са най-често същите като при жилищен кредит за завършен имот, което го прави ценово по-изгоден от потребителски кредит с ипотека, където лихвите са по-високи.

Банката изисква между 20 и 50 % самоучастие в инвестицията. Характерното при този продукт е, че процедурата е по-усложнена и се изисква по-голям набор от документи, а одобрението може да отнеме месец – два. 

Особености на финансирането

Преди да стигнем до момента на кандидатстване трябва да сте направили някои основни стъпки, като придобиването на парцела където ще се извърши строежът и да има вече Одобрен архитектурен проект и Разрешително за строеж.

Важен момент е и да сте наясно как ще се извърши строежът – по стопански начин или една или две фирми ще бъдат ангажирани в процеса и съответно да се представят разходите за бъдещото строителство.

Това е необходимо, за да се изготви количествено-стойностна сметка, която се предоставя в банката при кандидатстване. Друго което е добре да знаем е, че кредитът се отпуска на 3-4 транша и рядко преди Акт 14 се отпускат повече от 50% от договорената сума.

Хубавото е, че се олихвява само усвоената част от сумата. Но това не означава, че може да отлагаме строежа и да сме спокойни, че не ни текат лихви.

Обичайно в договора за кредит е предвиден краен срок за усвояване на последния транш и той е между 12 и 24 месеца. В него още може да бъдат предвидени и някой наказателни клаузи, като например увеличаване на лихвения процент при неспазване на срока за завършване на къщата.

Банката не е склона да Ви чака „вечно“, за да завършите строежа, но това по-скоро е плюс, който ще Ви приближи по-бързо към целта.

Вид имот с възможност за финансиране

В последните години се наблюдава засилен интерес към новите алтернативи в строителството, като дървени и сглобяеми къщи. При тях цената излиза по-ниска и самият строителен процес се извършва по-бързо, но към днешна дата въпреки, че няма пречка да се учреди ипотека към такъв имот или той да бъде застрахован, банките подхождам много резервирано към такъв тип полумасивни конструкции.
Оперативния Директор на Кредитланд Петър Илиев, който беше гост в еп. 52 на MoitePariTV, сподели, че има единични случаи, в които банките все пак биха приели такъв имот за обезпечение. Но в резултат от пандемията през изминалата година, се наблюдава застой във въвеждането на иновативни продукти.

Към днешна дата на българския пазар има само една банка, която би разгледала запитване за финансиране на сглобяема къща, и то само ако профилът на клиента е много добър.

Процедурата по отпускане на ипотечен кредит за строеж на къща е по-усложнена, изискват се повече документи, отнема повече време за финализиране на кредитната сделка, но така сами изграждате  бъдещия си дом, олихвява ви се само усвоената част от сумата и имате допълнителен стимул да завършите по-бързо проекта. И ако всичко това ви се струва прекалено трудоемко и не разполагате с време сами да движите преговорите с банката може да се обърнете към кредитен консултант, който безплатно ще ви преведе през процеса с помощта на своя опит и професионализъм, а за Вас остава само удоволствието да сбъднете мечтата си.

Повече по темата може да видите в епизод 52 на MoitePariTV.

Коментирай!

Още новини

Scroll To Top