Близо 9900 старозагорци черпят за име днес

Близо 9900  са имениците в Стара Загора  днес на Стефановден. Старозагорците, носещи името Стефан са 1367, а 1326 са тези с име Стоян.

Умаленото Стефко (69) и Стефчо (8). Дамите с име Стефка са 759, а Стефана са 39, съвременното Стефания (46), Стефани (174). Многобройни са и носителките на име Стоянка – 827, а Стояна -25. Стана се казват само 9 дами. Сред имениците са и Станимир и Станимира, съответно – 566 и 214.  На 27 декември празнуват още Таня (1064),  Теньо (368), Станислав (521), Станчо (143), Стоил (67) и дамите Станислава (170) и Фани (26) и три носещи името Стоила.

Православната църква почита паметта на първия християнски мъченик - Св. Стефан. По традиция на днешния ден се приготвят местни ястия и на трапезата се събира цялото семейство. Младите семейства ходят на гости на кумовете си или на по-възрастните си роднини.

Стефановден е третият ден на Коледа и последният празник за годината. Един от основните обичаи, свързани с 27 декември, носи името ладуване. Момите се събират и гадаят заедно за женитба. Всички неомъжени жени топят китки, привързани с пръстен или друг личен предмет, в ново менче пълно с вода. На другата сутрин една от момите, облечена като булка, вади китките от менчетата и нарича за женитба и щастлив семеен живот. Момите слагат ечемик под възглавниците си и се надяват да сънуват бъдещите си съпрузи през нощта.

На Стефановден се спазват обичаите за Мръсните дни. През този период хората се пазят от зли сили. Не се ходи навън през ноща, а жените следват редица обичаи, за да предпазят домовете си от злото.

Коментирай!

Още новини

Scroll To Top