Проф. Лилия Пекова е носителят на на наградата “Добрият Самарянин” 2020 г.

За десети пореден път Сдружение “Самаряни” и партньорите от Обществения инициативен комитет на Годишните награди “Добрият Самарянин” - Община Стара Загора, Община Казанлък, Държавна Опера Стара Загора, Търговско-промишлена палата – Стара Загора, Регионална библиотека "Захарий Княжески", гр. Стара Загора, Български Червен кръст - Стара Загора, Обществен Дарителски Фонд - Стара Загора, Регионален исторически музей - Стара Загора, Дарик Стара Загора, Телевизия "Стара Загора", Моята еОбщина, Мидалидаре Естейт, КонтурГлобал "Марица Изток 3", “Български пощи” ЕАД и Детска градина “Светлина”,  изразиха всеобщото обществено уважение и признателност към хора, заслужили признание, вследствие на извършен от тях жест на добротворство към друг човек или група от хора.

В година като тази, белязана с драматизмът на световната пандемия COVID-19, ние, Сдружение “Самаряни” и всички партньори от Обществения инициативен комитет, счетохме, че Годишните награди “Добрият Самарянин” трябва да изразят нашата всеобща човешка признателност към всички медици на първа линия, които спасяват живот ежедневно! През 2020 г., ние не отворихме номинациите за Годишните награди, не планирахме грандиозно събитие, което обичайно ни събираше всеки м. декември в Държавна опера - Стара Загора, а именно - Церемонията по връчване на Годишните награди “Добрият Самарянин”.

„Проф. Пекова, имам честта да Ви връча статуетката, която е уникална интерпретация, с която се присъединихме към европейското и световното наследство на самарянството. В случая Добрият Самарянин е изобразен като лекар, не само който помага на изпадналите в беда. Той има на гърба си с крила, едното от които е в процес на растеж. С това искаме да кажем, че за нас, хората като Вас, които помагат на другите с риск за собствения си живот, са повече от хора, те са ангели. Скъпи лекари, пожелавам Ви Бог да Ви благослови в трудния път на тази професия!“ – това сподели при връчването на статуетката Димо Димов.

„Това е израз на признание към мен и всички колеги, с които работим заедно – лекари, медицински сестри и санитари, които давам всичко от себе си, за да вдигнем пациентите от леглата им и да ги изпратим обратно вкъщи и на работа“ – каза в знак на благодарност проф. д- р Лилия Пекова.

През настоящия м. декември, когато отбелязваме и десетото юбилейно издание на Церемонията по връчване на Годишните награди, за първи път в историята на на “Добрият Самарянин”, носителите на “Отличието на общността” и статуетката “Добрият Самарянин” са посочени от партньорите в Обществения инициативен комитет. За първи път, чрез изданието на статуетката “Добрият Самарянин”, отбелязваме по своеобразен и символичен начин реакцията на човечеството към световната пандемия. Единствено тази година, в пластиката, добрият самарянин е изобразен с маска, с което по някакъв начин ще остане историческа следа и в Конкурса за добротворство. Уникалното произведение на изкуството, с автор местния художник – Иван Костов, пресъздава сцената на самарянството. В своята интерпретация авторът вижда добротвореца по уникален начин - от една страна, той е обикновен човек, притекъл се на помощ на нуждаещия се, а от друга, помагайки, той се доближава до ангелите – докато помага, му израстват криле…

През 2020 г., образът на ангел беше разпознат в личността на проф. Лилия Пекова - началник на клиниката по инфекциозни болести, УМБАЛ “Проф д-р Стоян Киркович”, гр. Стара Загора - един обединяващ образ на цялата медицинска общност, посветена на борбата с COVID-19. Това я определи като носител на голямата награда „Добрият Самарянин”!

Призът „Отличие на общността” беше връчен на четири лечебни заведения, положили изключителни и усилия в борбата с COVID-19, а именно:  УМБАЛ “Проф д-р Стоян Киркович”, Болница “Тракия”, Медицински комплекс Берое” към МБАЛ “Свети Иван Рилски” и Специализирана болница за активно лечение на пневмофтизиатрични заболявания, гр. Стара Загора.

Коментирай!

Още новини

Scroll To Top