Обсъдиха възможностите за област Стара Загора и Зелената сделка

В конферентната зала на Областна администрация Стара Загора се проведе координационна среща с регионалния бизнес за подготовка на Териториалния план за справедлив преход (ТПСП), който трябва да бъде изготвен за област Стара Загора във връзка със Зелената сделка на ЕС.

Срещата беше организирана от КРИБ – Стара Загора, Клуб на Работодателя – Стара Загора и АРИР-Стара Загора. В нея участваха представители на бизнеса от област Стара Загора, както и Радостин Танев, народен представител.

Срещата беше открита от Стефан Шоселов с конкретни предложения към община Стара Загора.

По време на срещата д-р Румяна Грозева, изпълнителен директор на АРИР-Стара Загора, представи концепцията на ТПСП като инструмент за финансиране на проекти на местната власт и/или бизнеса от област Стара Загора във връзка със справедливия преход на регионалната икономика към ниско-въглеродни технологии.

В срещата взеха участие също: Юлиан Попов – Председател на Европейския институт за ефективност на сградите, Член на Консултантивния съвет на EIT Climate KIC, политически съветник на Европейската
климатична фондация; Славчо Нейков – с повече от 25 години непрекъснат стаж в енергийния сектор, включително и като главен секретар на Министерство на енергетиката, Комисар в енергийния регулатор, експерт в Секретариата на Енергийната Харта в Брюксел, Директор на Секретариата на Енергийната Общност във Виена.

По време на дискусията Радостин Танев коментира част от изказванията във връзка с предложението на МС за включването на още 8 области за финансиране от Фонда за справедлив преход (на този етап ЕК посочва следните 3 допустими области: Стара Загора, Кюстендил и Перник); достъпът до високоскоростен интернет; проектозакона за индустриалните зони.

Бизнесът си постави за задача в следващите дни да идентифицира конкретни предложения за проекти към местните власти, както и собствени бизнес-проекти, които да предложи за включване в ТПСП за област Стара Загора.

Коментирай!

Още новини

Scroll To Top