Стара Загора ще бъде домакин на Национална конференция на медицинските сестри и акушерките

На 29 октомври Стара Загора ще бъде домакин на Национална конференция с международно участие на тема "Медицинските сестри и акушерките - ключов фактор в съвременното здравеопазване". Това обяви проф. Христина Милчева от Медицинския факултет в Тракийския университет. Конференцията е посветена на Международната годината на сестрите и акушерките и 25 години от създаването на Тракийския университет. Съорганизатор е Българската асоциация на специалистите по здравни грижи.

Осемдесет доклада ще бъдат представени по време на форума, който ще се проведе онлайн. Бъдещето на медицинските специалисти ще бъде разисквано в първия пленарен доклад от доц. Албена Андонова, ръководител катедра "Здравни грижи". Проф. Даниела Кингли от Кралския колеж в Лондон , която е председател на Международната асоциация по здравни грижи, ще представи втория пленарен доклад на тема: " Новата болест COVID 19 и глобалната пандемия", каза още проф. Милчева и разясни, че целта е привличане на младите хора към тези професии и подчертаването на значимостта им предвид техния дефицит в национален и световен мащаб. По последните данни в България липсват 30 хиляди сестри и 4 хиляди акушерки, а по данни на СЗО светът се нуждае от още 9 млн.

На 30 октомври ще се проведе кръгла маса, която е посветена на обучението на студентите в светлината на националните и световните тенденции за качествена подготовка на здравни специалисти. В рамките на събитието ще се проведе и викторина за студентите от медицинските университети в страната.

Коментирай!

Още новини

Scroll To Top