Звездата на Виенската опера Денис Черевичко открива новия балетен сезон на Старозагорската опера на 1 октомври

Балетната трупа на Държавна опера-Стара Загора е в усилена подготовка за официалното откриване на балетния сезон на 1 октомври от 19.00 часа със спектакъла на балета „Дон Кихот“ от Лудвиг Минкус. Уникалният спектакъл по хореография и режисура на солиста на Щатсбалет-Берлин Аршак Галумян получи високата оценка на публиката и специалистите, а балетната трупа бе наградена през 2019 с престижното отличие на СБМТД и Кантус фирмус „Кристална лира”. На 1 октомври в главната роля на Базил гостува Денис Черевичко – премиер-солист на балета на Виенската Щатсопер, а в ролята на очарователната и непокорна Китри зрителите ще видят примабалерината Анелия Димитрова.

Двоен празник ще предложи Старозагорската опера на почитателите на балета – със спектакъла на балета „Дон Кихот” ще бъде почетен и един от доайените на балетната трупа Александър Желев, който през 2020 навършва 60 години.

Юбилярът ще се представи в своята забележителна роля на най-романтичния герой на всички времена Дон Кихот. В ролята на неговия спътник Санчо Панса ще му партнира Калин Любенов. Участват още солистите Фиорди Лоха, Харука Суга, Мартина Префетто, Акари Мориматсу, Сторм Норис, Фредерико Пинто, Ромина Славова, Паскуале Казели, Станко Танев и др. Солисти и кордебалет на Държавна опера-Стара Загора.

Денис Черевичко грабна сърцата на българската публика след участието си на Балетния конкурс във Варна през 2012 година, на който печели първа награда и златен медал. Младият балетист остава завинаги с много топли спомени от конкурса, с много български приятели, с които поддържа връзка през годините. Миналата година той гостува за първи път в България в ролята на принц Зигфрид от балета „Лебедово езеро” на сцената на Старозагорската опера по покана на Силвия Томова и Огнян Драганов. Тази година отново ще открие балетния сезон, но този път ще се представи в една от коронните си роли – на Базил от балета „Дон Кихот” от Минкус. Ролята на Базил изисква виртуозност, техника и пламенна личност – качества, които Денис притежава и това е причината да бъде избран за главната роля на премиерата във Виенския държавен балет на „Дон Кихот“ на Рудолф Нуреев през 2011. В тази роля той танцува и на сцената на Парижката опера.

„Това е световноизвестен балетист, един от „академичните“ танцьори, които танцуват красиво и чисто и съхраняват постиженията на старата балетна школа“ – казва Силвия Томова, художествен ръководител на балетната трупа.

„Огромна радост за нас е, че Денис отново ще танцува с примабалерината на нашата опера Анелия Димитрова в ролята на Китри.”

Коментирай!

Още новини

Scroll To Top