23 септември 2020

Творци преоткриха Стара Загора в новата творческа зона

Преоткриването на Стара Загора стана мото на втората есенна програма на Творческия колектив "На улицата" в творческата отсечка около Пингвините и уличката "Сава Силов". Основни млади архитекти в страната дебатираха два дни в първи по рода си дискусии на терен.

Децата на Стара Загора получиха дни забавления и образователни игри. Кино, работилници, изложби и концерт на открито, както и базар на изкуство, рамкираха уикенда. Това е равносметката от последните дни - благодарение на доброволни безвъзмездни усилия в ограниченията заради Ковид. Преди месеци пък Колективът даде на Стара Загора поредица от концерти в новата пешеходна зона "Цар Симеон Велики" - отново безвъзмездно.

Началото сега бе дадено с урбанистичен маратон, който събра основни архитекти, урбанисти и изследователи на градската среда от новото поколение. Те обиколиха горещите архитектурни точки на Стара Загора, а после заформиха оживена дискусия в Къщата на архитекта. Сериозен интерес събраха представянията на архитектите Любо Георгиев от "София план", основен автор на новата стратегия за развитие на столицата, и Явор Панев от творческия квартал на Варна. Традиционно добре приета в Стара Загора, арх. Дора Иванова от проекта Бузлуджа разкри последни подробности от спасителните дейности по монумента, заедно с колегата си реставратор Радослав Илиев. Старозагорската млада генерация архитекти бе представена от Велимир Георгиев, а едни от най-нетрадиционните презентации бяха на урбаниста Ангел Бондов и на социолога д-р Дона Пикард, която показа перспективите на набиращото популярност градско земеделие.

Арх. Мартин Паскалев, Мирчо Христо и Първан Симеонов бяха домакини на форума. Специално за него дойде и легендарният български урбанист Белин Моллов, а част от дискусията стана и главният архитект на Стара Загора, арх. Виктория Грозева.   

В Къщата на архитекта бе открита и изложбата на Рад Димитров с фотографии, вдъхновени от старозагорски балет. Рад е част от изключително успешния екип на старозагорската опера, която също е елемент от мрежата на Творческия колектив "На улицата". Съорганизатор бе медийният партньор, старозагорският портал за култура и обществен живот Долап.бг. Изложбата остава и в идните седмици.

Друга част от Колектива - Кукленият театър - не пропусна да зарадва най-малките, а и не само тях. Дните на програмата бяха изпълнени с представления на лятната сцена, работилница с иновативната техника на детска градина "Светлина", открита репетиция в творческия уъркшоп "Майстора и Маргарита" и какво ли още не.

Благосклонното старозагорско слънце даде пълен картбланш на феста. Това превърна и Пингвините в спонтанна кинозона в топлата съботна вечер. Двама старозагорци - Петър Дойчев и Гордан Коев - показаха за пръв път в града си лентата си за Вапцаров "Песен за човека". Лятната прожекция бе дело на хората от Международния младежки център. Центърът подпомогна и информационна работилница на ключовия старозагорски Спасителен център за диви животни.

През това време, знаковата къща на Веселин Ханчев стана изложбено пространство. Десислава Танева, преподавател в старозагорската математическа гимназия, събра творби от ученическия проект "Пресъздай картина". Намесите в изкуството се превърнаха и в артистични намеси в градската среда - паната грейнаха на оградата на ханчевата къща. Зад оградата пък пролича почистеният двор. Къщата е занемарена от години, но от известно време хората от Творческия колектив насърчават няколко почиствания, докато се очаква решаването на съдбата на забележителната постройка. 

Къщата на архитекта по традиция се превърна в споделено пространство и базар за изкуство, с усилията на неуморната Боряна Каниду, а в неделя вечер прие и концерта на провокативния дует "Ша-ша" - Гергана Добрева и Светослав Колев-Цвъри. Купонът продължи в в двете емблематични заведения на улицата - реставрираната чудна старозагорска къща и някогашната поетична кръчма на града.

Коментирай!

Още новини

Scroll To Top