23 септември 2020

Балансираното хранене - ключът към здравословен живот?

Днес все по-често ставаме свидетели на т.нар. “зелена вълна”. Обяснено накратко, тя обхваща огромна маса от хора, посветени на здравословния начин на живот, които са превърнали балансираното хранене, тренировките, измерването на калории и употребата на натуралните продукти в своя мисия. Но какво означава “балансирано” хранене и наистина ли това е ключът към здраве и дълголетие? Отговорите ще потърсим в следващите редове.

Защо е важно какво ядем?

Всички знаем, че, за да функционира тялото ни, то има нужда от прием на калории. Разбира се, източникът на тези калории е храната - горивото на нашия организъм. За съжаление, няма една универсална храна, от която да си набавим всичко необходимо.
В различните храни се съдържат различни калории, витамини, минерали и други полезни вещества, които помагат на различните системи в тялото ни да функционират. Дефицитът на някое от изброените има потенциал да доведе до развитието на сериозни здравословни проблеми. По тази причина начинът, по който се храним, е от съществено значение за качеството и продължителността на нашия живот.

Какво означава балансирано хранене?

По телевизията, онлайн или дори в ежедневен разговор, със сигурност сте чували съвети за това как трябва да се храните правилно, а терминът “балансирано хранене” е неизменната част от тази дискусия.  Но какъв е този баланс и как може да го постигнем?

Един балансиран, здравословен хранителен режим трябва да ни осигури нужното количество калории (енергия), за да поддържаме т.нар. енергиен баланс на тялото. Той се постига, когато енергията, изгорена от тялото, е равна на калориите, които сме приели чрез консумацията на различни храни и напитки.  В случай, че приемате по-малко калории от нужното, тогава ще бъдете в калориен дефицит, който от своя страна води до загуба на тегло. Обратно, ако се храните по-обилно и превишавате нужния калориен прием, тогава тялото ви  започва да съхранява повече мазнини, което води и до повишаване на теглото.

Как да прецените от колко калории имате нужда?

Важно е да уточним, че всяко тяло е различно и определянето на необходимите калории зависи от редица индивидуални фактори, включително  ръст, тегло, пол, възраст, дали сте физически активни, или водите застоял начин на живот и т.н.. Всичко това оказва влияние, така че няма едно златно число.
Въпреки това, учените са дали ориентировъчни стойности, като те са 2000 kcal дневно за жените и 2500 kcal за мъжете. Приемайки нужното количество храна, ще запазите баланса и ще поддържате теглото си постоянно. В случай, че искате по-прецизно да изчислите от колко калории имате нужда, онлайн може да откриете подобен тип калкулатори или да се обърнете към специалист.

Как да развием навици за балансирано хранене?

В забързаното ежедневие, често нямаме време да мерим грамажи, да приготвяме ястия или да смятаме калории. Ако все пак за вас е важно да се храните балансирано и да приемате нужните полезни хранителни вещества, то може да започнете с малки стъпки. Обръщайте внимание на етикетите и вижте какво е съдържанието и калориите на продуктите, които хапвате. Добра идея  да използвате приложение на телефона си, което ще ви помогне да следите калориите, но също и витамини, минерали, мастни киселини и други важни вещества, които също имат значение.

Когато хладилникът е празен или нямате достатъчно време за готвене, винаги може да спасите положението с доставка на храна от foodpanda в Стара Загора. Така ще похапнете любимите си готвени ястия и свежи салати и няма да се изкушите да прекалите с висококалорични храни.

Коментирай!

Още новини

Scroll To Top