23 септември 2020

Тенорът Ивайло Йовчев с дебют ката херцог на сцената на старозагорската опера

Нестандартният прочит на операта на Джузепе Верди „Риголето” ще видят отново любителите на оперното изкуство в Стара Загора утре от 19,00 часа на сцената на Държавна опера- Стара Загора. Германският режисьор Франк-Бернд Готшалк пренася действието от ХVІ век в 60- те години на миналия век, в стила на филмите на Федерико Фелини.

От премиерата си през 1851 г. на тази кипяща от романтични контрапункти и напрегнати моменти мелодрама има страхотен успех. Триумфът на „Риголето” продължава и до днес - цял век и половина, след като Верди създава музиката по драмата на Виктор Юго "Кралят се забавлява". Композиторът смята сюжета за най-хубавия от всички, върху които е писал музика. Хореографията на спектакъла е на Андреас Песлер /Германия/. Диригенти са участниците в Международния майсторски клас, който започна на 8 септември в Държавна опера-Стара Загора.

Дебют в спектакъла като Херцога на Мантуа ще направи младият солист на Държавна опера- Стара Загора тенорът Ивайло Йовчев.

За баритона Александър Крунев ролята на придворния шут е много любима. Изпълнявал я е над 90 пъти в България и в чужбина. Персонажът на Риголето е привлекателен за утвърдения артист, най-вече заради актьорските задачи, които поставя многопластовия образ. Неговият Риголето е лекомислен и саркастичен като придворен шут, всеотдаен и загрижен баща, който преминава през всички разтърсващи моменти в своята лична драма с трагичен край. Александър Крунев толкова дълбоко навлиза в образа, че признава, че му е трудно след финала на операта да се върне към обичайното ежедневие.

Сопраното Емилия Иванова печели симпатиите на зрителите със своята нежна и крехка Джилда, с пълното покритие на вокалния образ и въздействащо актьорско превъплъщение. В ролите на Спарафучиле и на неговата сестра Мадалена ще се изявят Александър Марулев и
 Петя Петрова. Участват още Наталия Чехонина, Игнат Желев, Ивона Иванова, Стоян Буюклиев, Иван Кабамитов, Любомир Петков, Камелия Стойчева, Инна Андреева, оркестър, хор и балет на Държавна опера-Стара Загора.

Коментирай!

Още новини

Scroll To Top