Как Да Намалим Стреса за По-Здраво Сърце?

Стресът – убиец номер едно, по данни на Световната здравна организация (СЗО). Разбира се, това не се случва пряко. Но всеки път, когато се разтревожим или притесним за нещо, мозъкът ни синтезира и освобождава повече адреналин. Това става, като пряк негов опит да ни помогне да се справим със ситуацията. В резултат, нашето кръвно налягане започва да се покачва, дишането се учестява, а тялото започва да изпомпва повече кръв.

Всичко това се отразява крайно негативно на сърдечно-съдовата система. Нашият организъм работи на крайно забързани обороти, защото ежедневието го изисква от него. Как точно да намалим количеството стрес, на което сме подложени? Мнозина препоръчват прилагането на различни природни средства. Едно от най-популярните от тях е натуралният разтворим прах с билков екстракт от глог и алое вера Detonic. Той е наличен и под формата на натурални капсули с успокояващо въздействие върху сърдечно-съдовата дейност.

Другите активности, които можем да предприемем с цел ограничаването на количеството стрес през деня, включват йога и медитация. Редовното, но леко физическо натоварване, помага за освобождаване от излишното напрежение. Можем да преминем и на по-природосъобразно меню, което е богато на Омега-3 мастни киселини и свежи плодове и зеленчуци.

Промяната в лайфстайла е препоръчителна за всеки, който желае да се радва на добро сърдечно-съдово здраве без прилагането на химикали. Кои са малките стъпки, с които можем да постигнем по-балансирано съществуване? По-долу сме описали някои от основните от тях, за да ви помогнем да започнете отнякъде.

Какво Влияние Оказва Стресът на Сърдечно-Съдовата Система?

Сърцето и кръвоносните съдове са двата органа на сърдечно-съдовата система, които работят заедно, осигурявайки подхранване и кислород за клетките на тялото. Активността на тези два елемента се координира и в реакцията на организма на стрес. Острото прорязване на стреса, като спазване на крайни срокове, чакането в задръстване или внезапно забиване на спирачките, причинява увеличаване на сърдечната честота и по-силни контракции на сърдечния мускул. А също и освобождаване на хормоните на стреса - адреналин, норадреналин и кортизол.

Освен това, кръвоносните съдове, които насочват кръвта към големите мускули и сърцето, се разширяват, като по този начин увеличават количеството кръв, изпомпвана към тези части на тялото и повишават кръвното налягане. Това е известно още като реакция на борбата или полета. След като епизодът на т. нар. 'остър' стрес премине, тялото се връща в нормалното си състояние.

Повтарящият се остър стрес и постоянното хронично напрежение също могат да допринесат за възпаление в кръвоносната система, особено в коронарните артерии. А това е пряко обвързано и с повишаването на риска от инфаркт и инсулт. Начинът, по който реагираме на тях може да повлияе негативно и на нивата на холестерола. Не са малко тези, които разчитат на различни натурални средства за по-добър сърдечен ритъм, като разтворимия прах с екстракт от алое вера и глог Детоник.

3-те принципа, описани по-долу, могат да ви помогнат за борба с хроничния и остър стрес:

 Получаване на повече разбиране от заобикалящата ви среда.
 Извършването на лека , но редовна физическа дейност, като йога или аеробна гимнастика.
 Осигуряването на достатъчно количество сън и почивка за организма.

Едни от най-добрите лесни стъпки за промяна в начина на живот за по-малко стрес са следните:

Смейте Се Повече! Доброто Настроение Успокоява и Лекува!

Смехът е чудесен начин за намаляване на хормоните на стреса. Освен това, той помага за намаляване на възпалението и може да увеличи вашия HDL (т. нар. 'добър' холестерол). Доброто настроение повишава и нивото на кислород в цялото ви тяло;. Също така, помага за освобождаване на напрежението, като отпуска мускулите ви. Засилва и имунната ви система.

Смехът просто ни кара да се чувстваме добре. Така че, опитайте се да потърсите хумор в ежедневието. Добре е да се научите да се смеете на себе си. Прекарайте повече време с хората, които ви карат да се усмихвате. Смехът е заразен. Гледайте повече комедийни филми или шоута.

Слушайте Музика, Която Ви Отпуска на Спокойствие!

Музиката може да ви помогне да се отпуснете. Някои стилове работят за понижаването на кръвното налягане, балансирането на сърдечната честота и намаляване на нивото на кортизол в кръвта. Успокояващата музика вероятно има най-добрия ефект за релаксация. Но дори и самото вслушване в любимия ви стил, ще ви накара да се почувствате по-добре и да управлявате напрежението по-ефективно. Звуците на природата, като вълни, които се разбиват, гръмотевични бури, песента на птици, също могат да бъдат повече от успокояващи.

Радостта от Живота Укрепва Сърцето!

Който и да е начинът, с помощта на който се справяте със стреса, правете го редовно. Обръщайте повече внимание на дребните радости от живота. Прекарвайте повече време с близките си. Можете да изпробвате и натурално средство за по-балансиран сърдечен ритъм. Не позволявайте на напрежението да съсипе здравето ви. И се усмихвайте повече! Доказано е, че доброто настроение и смехът убиват стреса.

Коментирай!

Още новини

Scroll To Top