Съдът наложи наказание „пробация“ на 15-годишна нарушила задължителната карантина

Наказание „пробация“ с две пробационни мерки, а именно „задължителна регистрация по настоящ адрес” за срок от една година с периодичност от два пъти седмично и „задължителни периодични срещи с пробационен служител” за срок от една година, бе наложено на 15- годишната З. М. от Стара Загора, след като Районен съд – Стара Загора одобри споразумението, сключено между нея, Районна прокуратура – Стара Загора и защитника й. Тъй като обвиняемата е непълнолетна, наказание „глоба“ не и беше наложено.

З. М. се призна за виновна в това, че на 25.03.2020 г. в Стара Загора е нарушила мерките, издадени против разпространението или появата на заразна болест по хората – COVID-19, посочени в заповеди на Министъра на здравеопазването на Република България, след като била поставена под карантина с предписание, издадено от Столична регионална здравна инспекция, и не е изпълнила задължението си да не напуска мястото на настаняване, на което е била поставена под картина и е посочила, че ще пребивава, а именно адрес в Стара Загора, кв.„Лозенец“, като деянието е извършено в условията на извънредно положение, свързано със смъртни случаи, като макар и непълнолетна е разбирала свойството и значението на извършеното и е могла да ръководи постъпките си.

На 20.03.2020 г. обвиняемата и приятелят й се завърнали от Англия, като посочили пред граничните власти на Летище София, че по време на карантината ще пребивават на адреса на мъжа. На 25.03.2020 г. полицейски служители извършили рутинна проверка в кв.„Лозенец“ на адресите на карантинирани лица, подадени от РЗИ – Стара Загора. При посещение на къщата, която била посочена за място, на което ще се изпълнява предписаната карантина и за двамата, същите не били открити. Установено било, че момичето се намира в собствения си дом, в кв.„Лозенец“, заедно с приятеля си.

Одобреното от Районен съд – Стара Загора споразумение е окончателно и има последиците на влязла в сила присъда.

Коментирай!

Още новини

Scroll To Top