Над 6 700 старозагорци празнуват името си на Гергьовден

3 502 са мъжете от община Стара Загора, които носят популярното българско име Георги. Това сочи справката на Дирекция „Гражданско състояние“ на Общинска администрация. Наздравица за имения си ден ще вдигнат още и 43-ма господа с име Жоро, както и 3-ма с Жорж.

362-ма са мъжете, носещи името Ганчо, а 30 са с име Ганьо. Едва 5-ма са господата, имащи име Герган. Сред празнуващите са и 265-ма с име Галин. Дамският вариант – Георгия, носят само 5 старозагорки, а с името Гергана са 682. 26 са носителки на име Гергина.

На Гергьовден ще почерпят и 771 с името Галина, 342 дами са Галя, а 406 са с име Ганка. Сред празнуващите са още и 175 с името Гинка. 30 са представителките на нежния пол с име
Гана, а 52 - с Гина.

С модерното име Жоржета са 4 дами. Празнуващи още са Генчо, Ганчо, Гиньо и всички производни от обичаното име Георги.

 На 6 май православната църква отбелязва деня на Св. великомъченик Георги Победоносец, известен като Гергьовден. Името е с гръцки произход, образувано е от думите „гео“, което значи „земя“ и „ерго“ – „работя“, от тук и значението на името – „земеделец“. В народните представи Св. Георги е покровител на стадата и овчарите, а от III век и на войската.

Коментирай!

Още новини

Scroll To Top