Община Стара Загора предлага доставка на топла храна до нуждаещи се граждани

Първата онлайн пресконференция  на Общинският щаб за превенция на борбата с COVID-19 в Стара Загора  беше проведена днес.   На нея бяха дадени допълнителни сведения за мерките, които са предприети с цел превенция.

Стана ясно, че и контролните органи ще бъдат безкомпромисни за тези, които нарушават заповедта на Министъра на здравеопазването за затваряне на всички места, където има възможност за събиране на групи хора като кафенета, ресторанти и заведения за бързо хранене.

Кметът благодари на всички, които помагат с  труд или финансови средства. Секретарят на Община Стара Загора Делян Иванов обяви и два телефона на които желаещи доброволци могат да се запишат: 0885 901212 и  042/614614.  Има списък с доброволци, които са готови да помагат на Общината и на нуждаещите се. Доброволците ще получат необходимите предпазни материали като ръкавици и защитни маски.Те ше бъдат инструктирани как да спазват всички правила за безопасност и да имат минимален контакт с хората, на които помагат- това се прави с цел максимална защита и на двете страни. 

Хората над 60години и работят в общинска администрация ще работят дистанционно „ние трябва да бъдем отговорни към служителите си”, категоричен е градоначалникът. В целия град се прави дезинфекция на детски площадки, спирки и обществени места, стана ясно още от думите на ръководството.

Към момента не се предвижда въвеждане на вечерен час за ученици. „Разчитаме на съвестта на гражданите. Призоваваме родителите към по-добър контрол над децата им, за да предотвратят  събиране на групи от деца. Запазваме правото си за въвеждане на такъв при необходимост”, категоричен е Тодоров.По време на събитието бяха дадени и разяснения относно въвеждането на онлайн формата на обучение в старозагорските училища. Иванка Сотирова обобщи, че 95% от тях са в готовност. Ресорният зам.-кмет благодари на фирми, отзовали се с подкрепа към хора, нямащи възможност да осигурят необходимите технически средства за дистанционно обучение на децата.

Някой от социалните услуги, които предлага Община Стара Загора продължават да функционират. Такива са Детска Млечна Кухня и Социалния патронаж, които извършват доставката на храна по установения график и съгласно всички хигиенни изисквания, съобщи ресорният зам.-кмет Иванка Сотирова.  Тя обясни, че при необходимост на възрастни хора, самотноживеещи и трудно подвижни граждани служителите от Социален патронаж към Общината, освен доставката на храна по домовете,ще поемат и доставката на лекарства.

Новата услуга, която се открива е доставка на топла храна на нуждаещи се. Тя ще се приготвя от Диетичния стол и ще се разпределя в съдове за еднократна употреба. Стойността и ще бъде около 3 лева. Тя ще бъде заявявана от предходния ден и ще бъде заплащана в деня на получаване. Телефонът на който желаещите ще могат да заявят тази услуга е : 0885 363077.

Коментирай!

Още новини

Scroll To Top