Приеха бюджет 2020 на община Стара Загора

След близо час дебети общинските съветници в Стара Загора приеха бюджета на общината за 2020 г. „Против „гласуваха 9 от местните старейшини, а 38 подкрепиха проекторамката само един гласува „Въздържал се”. „Бюджет 2020 е балансиран и това е бюджет на реалните възможности на общината. На база на приходите, които събираме ние си правим и разходната част и я правим така, че тя да е съобразена с приоритетите на гражданите”, каза по време на представянето му кметът Живко Тодоров. Той допълни, че  са направени проучвания на нуждите на гражданите. Най-много са исканията за подобряване на инфраструктурата, междублокови пространства и улиците.

Макрорамката на бюджет 2020 е в размер на  148 364 818 лева. В тези средства са включени субсидията за делегирани от държавата дейности и собствени приходи, дейности, финансирани с общински приходи, както и преходният остатък. Приоритет през тази година ще бъде образование и здравеопазване.

Градоначалникът каза, че предстои да бъдат  направени ремонти в Индустриалната зона. „Има заложени средства и ще започнем от ул.”Промишлена”, която е в много тежко състояние- там има  много дупки, настилката е нарушена, има нужда от по-добро осветление. Бизнеса в Стара Загора трябва да се подпомага, така че ние ще обърнем внимание”. Тодоров е категоричен, че „Няма да има нито един лев, който да бъде изразходен неправомерно или в противоречие с нормите. Ние залагаме повече на развитието, на онова в което може да се инвестира.Вие настоявате за различни придобивки, които да могат да бъдат дадени на социално уязвими групи, но там средствата винаги ще бъдат недостатъчни. Нашата теза е, че няма как да гарантираме бъдещето на града си, ако не инвестираме в неговото развитие- с инфраструктура, с възможности за различни придобивки на гражданите. Дори и за младите хора да виждат смисъл да останат в града си”, допълни кметът.

По време на дискусията стана ясно, че бюджетът отразява  с колко пари разполагаме и на база на това да харчим така, че хората да са доволни. Нормално е да имаме различия между различните партии, но що се отнася това за какво да се разходват парите. „Ние винаги сме се старали към недостатъчния бюджет на Общината да добавяме достатъчно външни средства, за да може хората да се чувстват по-добре. И именно в това е нашата сила- да привличаме колко може повече външен ресурс.

В следващия програмен период ще има възможност за допълнително финансиране на общините, въпреки че ще е с различен механизъм. В инвестиционната програма влизат и нови обекти като подобряване и благоустрояване на „Руския пазар“, Зоопарка, изграждане на въжена градина и спорна зала в парк „Артилерийски“ стана ясно от думите на градоначалника. „Средствата са целеви и се влагат конкретно“, коментира Живко Тодоров.Парите, които събираме от данъкоплатците са малко- да вярно е, че ние имаме рекорден бюджет, но това е свързано с получаването на държавно делигирана дейност, която нараства с нарастването на минималната работна заплата, но тези пари не могат да бъдат пренасочвани”, категоричен е той.

Като „бюджет изцяло насочен към хората” го определи председателят на Постоянната комисия по финански към ОбС Николай Николов.

На първо четене бе приет с 44 гласа „За“ проектът на Правилник за отпускане на еднократна финансова помощ за новородено или осиновено дете на територията на община Стара Загора. След дебати в залата стана ясно, че ще бъдат внесени допълнителни предложения към него преди гласуването му на второ четене.

По време на заседанието на местния парламент бяха разгледани общо 35 предложения.

Коментирай!

Още новини

Scroll To Top