С общоградски ритуал Стара Загора се прекланя пред делото на Васил Левски

Стара Загора ще се преклони пред делото и живота на Апостола на Свободата Васил Левски на 18 февруари. 147 години от обесването на Дякона ще бъдат отбелязани с общоградски ритуал в памет на светлата историческа личност, който ще започне в 11.00 часа. Той включва отслужване на Заупокойна молитва в памет на йеродякон Игнатий от Старозагорския Митрополит Киприан, както и поднасяне на венци и цветя от признателните граждани пред паметника на Левски в града. Водещ на събитието ще бъде актьорът Ивелин Керанов. По традиция и тази година, в памет на своя патрон, рецитал ще изнесат учениците от старозагорското СУ „Васил Левски“. Специален гост ще бъде известният историк и преподавател във Великотърновския университет „Св. Св. Кирил и Методий“ - проф. Петко Петков, който ще изнесе слово в памет на Левски. Организатори на проявите по повод годишнината са Община Стара Загора, Старозагорски военен гарнизон и Старозагорска митрополия.

Проф. Петков ще бъде гост и на учениците от СУ „Иван Вазов“ на 18 февруари от 15.00 ч., както и на Шесто основно училище „Свети Никола“ на 19 февруари от 10.00 ч., и на СУ „Васил Левски“ от 13.00 ч.
В Регионална библиотека „Захарий Княжески“, на 17 февруари, от 18.00 часа, ще се проведе среща на тема „Памет за Апостола“ с участието на Хора при Катедрален храм "Св.Николай" и акад. Константин Косев, с благословението на Негово Високопреосвещенство Старозагорския Митрополит Киприан.

Със специална програма е и Регионалният исторически музей. РИМ организира, по предварителна заявка, музейно - образователна програма „Заветите на Апостола“, включваща специализирана беседа и занимателни игри, тематична викторина, кръстословици и пъзели. Цена: 15 лв. за група. Желаещите могат да заявят участието си на телефони: 042/919-214; 0884/477 060; 0884/477 140.

Музеен обект „Хилендарски метох“ ще бъде отворен безплатно за посетители на 13 и 14 февруари, както и от 17 до 19 февруари, с работно време от 9.30 до 17.30 часа. На 18 февруари посетителите ще изслушат специализирана беседа на тема „Времето е в нас и ние сме във времето...” с лектор Петьо Мирчев - уредник „История на българските земи XV – XIX в.”.

СУ „Васил Левски” също организира поредица от мероприятия, включващи изложба на рисунки, провеждане на състезанието „Лъвски скок“ с учениците от I - VII клас, представяне на презентация на тема „Посветен на Отечеството“, конкурс за вокално изпълнение на тема „Лeвски и народната песен” и др.

Детският отдел на библиотека „Родина“ е подготвил програма за честване на годишнината от обесването на Васил Левски под надслов „За Отечеството работя, байо!“. Тя ще започне на 14 февруари от 10.40 часа с ученици от IX ОУ „Веселин Ханчев”. Пред малките ученици ще бъде представена мултимедийна презентация и викторина „Моето тефтерче с любими мисли и цитати на Левски“. На 18 февруари едни от най-малките възпитаници на IX ОУ „Веселин Ханчев” ще се запознаят с мултимедийна презентация и викторина на тема „Какво зная за Левски“. Ден по-късно четвъртокласници от СУ „Иван Вазов“ ще вземат участие в лапбук, литературна игра-викторина, литературно четене.

На 19 февруари от 19.00 ч. , на сцената на Драматичен театър „Гео Милев“, в памет на Дякона, ще бъде представена монодрамата „Щурчето-убиецът на Ботев?...“ по романа „Неговата любима“ от Неда Антонова. Постановка е дело на Георги Кайцанов, сценограф е Светлана Урумова, в изпълнение на Димитър Селенски.

Коментирай!

#1
МЮ - 2020-02-07 19:57:40

Поздравления за организатори, участници, гости по повод делото на Дякона! Народ без история е нищо, така че тя трябва да се помни, уважава и предава на бъдните генерации. Адмирации!

Още новини

Scroll To Top