Старозагорската опера в състезание за наградата за образователен проект

До 28 февруари проектът на Държавна опера – Стара Загора „ЕдуОпера за вас /младежи/ специални“ очаква подкрепа в надпревара с още 15 международни инициативи, представени във Федора – Европейски кръг на оперните и балетните филантропи.

Гласуването се извършва на адрес: https://www.fedora-platform.com/competition/shortlist?fbclid=IwAR1Y83zrdIR3Dl3UHu1UB_94WWNZVlXYH5VhLoniAbJ3gr3lgh_J2GG2CRs#education

Старозагорската опера се състезава за наградата за образователен проект. Ако достигне до финалните четири (3 избрани от жури и 1 от публиката), ще получи възможност за кампания за набиране на средства през платформата на ФЕДОРА за реализиране на своята концепция/продукция. Победителят получава 50 000 евро, а проектът събрал най-много гласове от публичния вот получава символичната награда на публиката.

Проектът има за цел да поощри социалното приобщаване на млади хора със специални образователни потребности, както и да предложи работни семинари по музика и танц на смесена група от младежи със специални потребности /аутистичен спектър, синдром на дефицит на вниманието и хиперактивност, синдром на Даун, със сетивни и комуникативни проблеми/ и други техни връстници.

Общите дейности ще доведат до резултата от съвместно преживяване в интерактивно оперно представление със заглавие „Аз съм музикант“, с професионални музиканти, танцьори, певци, подкрепени от състав от деятели в образованието.

Вдъхновението на авторите на проекта произтича от факта, че класическата музика може много повече да бъде използвана, за да помогне да се подобрят условията за младите хора със специални потребности, макар че няма толкова много дейности или обществени усилия в тази област. Освен това, има значителна липса на културни продукти, които да са подходящи за деца и младежи с аутизъм, синдром на дефицит на вниманието и хиперактивност или други сетивни проблеми.

„Ние считаме, че това предложение е прокарващ пътя проект, който ще поощри други социални и културни организации да развият дейности за приобщаване“, обясниха от културната институция.

Това ще бъде първият български проект, изпълнен от оперни и социални институции, който включва и младежи със специални образователни потребности.За да постигне своята цел, Старозагорската държавна опера набира представители от двама мощни съюзника - Старозагорския клон на Националната асоциация на ресурсните учители и Старозагорския международен младежки център за работа с младежи в риск, които ще осигурят знанията и уменията за работа с млади хора, както и ще бъдат домакини на музикални образователни работни семинари в техните помещения, и да поощрят местните младежи да приемат тази идея. Очаква се поне 100 младежи да участват в работните семинари, които трябва да се проведат между май и декември 2020. Организаторите подготвят и над 30 младежи, които ще се включат в представлението „Аз съм музикант“.

Коментирай!

Още новини

Scroll To Top