20 септември 2020

През 2020 година Старозагорската митрополия отбелязва 125 години от създаването на „Аязмото“

С международна конференция и премиера на документална книга ще бъдат отбелязани през 2020 г. 125 години от създаването на „Аязмото“ и първа копка на манастирския манастирски комплекс в парка. Това обяви на традиционната си годишна пресконференция преди Рождество Христово Старозагорският митрополит Киприан.

По повод 25 години от създаването на Българската екзархия на 28 февруари 1895 г. първият канонично избран на епископската катедра в Стара Загора митрополит Методий засажда заедно с известни старозагорци 25 фиданки и поставя началото на парк, който днес носи неговото име. На 2 май, същата година, когато БПЦ отбелязва празника на Св. Борис Михаил Покръстител, владиката прави и първа копка на манастир и храм към него на името на Св. Теодор Тирон.

През следващата година ще бъдат осветени и храмовете „Св. Игнатий Старозагорски“ в епископския център и храма в село Памукчии.

През тази година в Стара Загора 350 деца посещават часовете по вероучение. В новоткритата детска музикална школа в Старозагорската митрополия се обучават 21 пианисти и 12 в курса по вокално пеене. Догодина ще бъдат открити и курсове, в които ще се преподава флейта и обой. Фондацията „Свети Киприан“ е осигурила през тази учебна година стипендии на четирима семинаристи и един студент в Пловдивската музикална академия, обяви още Старозагорският митрополит.

Коментирай!

Още новини

Scroll To Top