Представят „Дон Кихот“ на Старозагорската опера на сцената на зала 1 на НДК

Днес от 19.00 часа - в рамките на традиционния Новогодишен фестивал, Държавна опера-Стара Загора ще представи за първи път на сцената на зала 1 на Националния дворец на културата своята впечатляваща постановка на балета „Дон Кихот“ от Лудвиг Минкус. На 1 ноември, Денят на народните будители, в категория „Балетно изкуство“ – колективна награда, Балетът на Държавна опера- Стара Загора получи престижното отличие на Съюза на българските музикални и танцови дейци и Cantus Firmus „Кристална лира“ за спектакъла на балета „Дон Кихот“, чиято премиера бе на 27 ноември 2018 година.

Пищен спектакъл, създаден в духа на голямата балетна традиция, носещ в себе си пулса на новото време. Балетът “Дон Кихот” е сред върховите постижения на класическия танц. В постановката на
Старозагорската опера Аршак Галумян - премиер солист на Щатсбалет- Берлин, внася хореографска свежест и оригинален режисьорски прочит, като обогатява и визуалното възприятие с много театрални, дори кинематографични изразни средства. Художник на декора и великолепните костюми е италианецът Салваторе Русо.

В спектакъла на балета „Дон Кихот“ участва цялата многонационална балетна трупа на Държавна опера-Стара Загора, която през последния творчески сезон бележи изумителен скок в своето професионално израстване. Постиженията на младата трупа под ръководството на примабалерината и педагог Силвия Томова са високо оценени от професионалната критика, от познавачите и от зрителите във всички точки на България.

Коментирай!

Още новини

Scroll To Top