Нумизматична изложба представя „Спасени монетни съкровища през 2019 година“ в Стара Загора

На 5 декември 2019 г. от 17.00 часа в Малка изложбена зала на Регионален исторически музей - Стара Загора се открива станалата вече традиционна осма нумизматична изложба под надслов „Спасени монетни съкровища през 2019 година,  постъпили в Регионален исторически музей - Стара Загора”. 

Най-многобройната и ценна монетна находка постъпила през 2019 година във фонд „Нумизматика” на РИМ Стара Загора е съкровище от 919 билонови средновековни монети от втората половина на XII век. Съкровището е открито с металотърсач, в околностите на манастира св. Атанасий при с. Златна ливада, Чирпанско. Всички монети са византийски билони, сечени от императорите Мануил I Комнин и Андроник I Комнин. Монетите са били поставени в глинено гърне, заровено в земята. Укриването им е свързано с  преминаването на кръстоносците от Третия кръстоносен поход през Тракия на път за Ерусалим. През 1189 г. след като разрушават Филипопол, част от кръстоносците се отправят към "много богатия град Верой (Берое)", в който се снабдяват с храни и зимуват в него, а след напускането му го запалват. Пътят им от Филипопол (Пловдив) към Берое (Стара Загора) минава и през землището на с. Златна ливада.

В изложбата са представени монети от  археологическите проучвания през 2019 г. на територията на Августа Траяна (Стара Загора), на античната баня в м. Дюлевец край град Гурково, от землището на с. Опан, от сондажни проучвания  на термите на Старозагорските минерални бани,  както и дарени от граждани.Експонират се и отнети в полза на държавата от частни лица и предоставени на музея в Стара Загора антични и средновековни монети от територията на Стара Загора, Казанлък, Пловдив както и 11 съвременни фалшификата.  Съкровището от с. Златна ливада е също отнето от частно лице в полза на държавата, поради незаконното му придобиване и съхранение, и присъдено в полза на РИМ - Стара Загора.

Изложбата се организира със съдействието на Община Стара Загора.

Коментирай!

Още новини

Scroll To Top