22 септември 2020

Старозагорски ученици се състезават в симулативен съдебен процес

По инициатива на Районен съд – Стара Загора и със съдействието на Районна прокуратура – Стара Загора, Община Стара Загора, Община Казанлък и Регионално управление на образованието – Стара Загора утре, 29 ноември,  от 14.00 часа  в зала „Петко Р. Славейков" на Община Стара Загора ще се проведе състезание под формата на симулативен процес на тема: „Престъпление по чл. 354 А, ал. 3, т.1 от НК".

Участници в състезанието ще бъдат ученици от ГПЧЕ "Ромен Ролан", Търговска гимназия „Княз Симеон Търновски". Стара Загора и СУ "Екзарх Антим І"  Казанлък. Под формата на ролеви игри, те ще участват в „съдебен процес" като съдии, прокурори, адвокати и подсъдим. Целта е учениците да се запознаят с работата на магистратите. В ролята на съдии ще влязат учениците от ГПЧЕ "Ромен Ролан": Александра Ченалова, Виктория Атанасова, Дарина Бозова, Мария Кьосева и Мартин Христов, с чиято подготовка са ангажирани съдиите в Районен съд – Стара Загора – Дарина Стоянова и Женя Иванова.

Ролята на прокурори в процеса ще бъде на учениците от Търговска гимназия „Княз Симеон Търновски": Вангелия Михайлова, Данита Димова, Милена Иванова, Мира Минчева и Петко Тонев, които се подготвят с помощта на прокурорите от Районна прокуратура – Стара Загора – Надежда Белчева, Кристина Куртева и Ивелина Косева. Учениците от СУ "Екзарх Антим І". Казанлък: Никола Иванов, Анита Христова, Елица Стефанова, Катерина-Борислава Терзиева и Ренан Селим, ще влязат в ролите на подсъдим и адвокати.

Тяхната подготовка се води от съдиите в Районен съд – Стара Загора – Ваня Тенева и Неделина Минчева. Жури на състезанието ще бъдат Блага Бозова и Антония Тонева, зам.-председатели на Районен съд – Стара Загора; Гриша Мавров – Районен прокурор на Стара Загора; Татяна Димитрова – Началник на Регионално управление на образованието – Стара Загора и Надежда Чакърова – Омбудсман на Стара Загора.

Гости на събитието ще бъдат областният управител Гергана Микова, представители на Община Стара Загора, Община Казанлък и Старозагорска света митрополия.
 

Коментирай!

Още новини

Scroll To Top