Търсят 2 000 лева за изграждане на военен паметник в Яворово

Около 2 000 лева са необходими още за изграждането на паметник на загиналите във войните жители на село Яворово. Министерството на отбраната вече е взело решение да подпомогне с 5 000 лева изграждането на мемориала, за който от дарения от родолюбиви българи до този момент са събрани над 3 000 лева.

На заседание на Областната комисия „Военни паметници“ единодушно бе гласуван проектът за изграждане на паметник на загиналите във войните жители на селото.Идеята за мемориала е на членовете на местното читалище „Ахинора“. Преди 4 години с много ентусиазъм те тръгват по трудния път за издирване на имената на всички загинали във войните яворовци. Стартират и акция за събиране на дарения.

Автор на идейния проект на паметника е старозагорският скулптор Наско Настев в екип с арх. Красимир Добрев. Мемориалът ще бъде изработен от мрамор и ще се състои от три плочи, които се застъпват леко. Най-високата е 2.20 м и е в средата. Трите мраморни къса оформят като цяло кръст от ранното християнство. На фасадата ще бъдат издълбани имената на над 60 жители на Яворово, загинали във войните за свободата и независимостта на България, както и местата, на които са били убити.

На заседанието на Областната комисия за военните паметници представителят на Министерството на отбраната Радослав Симеонов заяви, че проектът за паметника е издържан художествено и отговаря на всички изисквания на Закона за военните паметници.

Коментирай!

Още новини

Scroll To Top