Дневен център “Св.св. Козма и Дамян“ Стара Загора отбелязва Деня на психичното здраве

Дневен център за възрастни с ментални увреждания и хронични психични проблеми „Св.св. Козма и Дамян“ Стара Загора ще отбележи Деня на психичното здраве, 10-и октомври, с различни инициативи. Oбщата цел е повишаване на осведомеността относно проблемите на психичното здраве по света и у нас и мобилизиране на усилията в подкрепа на психичното здраве.

Денят предоставя възможност на всички заинтересовани страни, работещи по въпросите на психичното здраве, да говорят за своята работа и какво още трябва да се направи, за да се превърне психичното здраве в реалност за хората по целия свят.

Тази година фокуса пада върху наболялата тема за Самоубийството. По данни на Световната здравна организация близо 800 000 души умират поради самоубийство всяка година, което е един човек на всеки 40 секунди. Самоубийството се случва през целия живот и е втората водеща причина за смърт сред 15-29 годишните в световен мащаб.

Тези стряскащи числа, провокират Организацията да старира кампанията „40 секунди на действие - да работим заедно за предотвратяване на самоубийствата“. Темата е избрана, за да се подчертае, че сътрудничеството е от основно значение за ефективната превенция на този глобален проблем. Всеки може да помогне.

„Всяко самоубийство е трагедия за семейството, приятелите и колегите на загиналия, а е можело да бъде предотвратено. Призоваваме всички държави да намерят устойчиво решение с включване в националните програми в областта на здравеопазването и образованието на мерки  по превенция на суицида, доказали своята ефективност.“ - отбелязва генералният директор на организацията Тедрос Гебрейесус.

Коментирай!

Още новини

Scroll To Top