Специализирани STEM конструктори ще обучават и забавляват младежите в „Тийн зоната“ на Стара Загора

Регионалната библиотека „Захарий Княжески“ Стара Загора поставя началото на специализиран клуб„СЪЗДАТЕЛИТЕ“, в който учениците от региона ще могат да подобряват знанията си в областта на природните и точните науки, развиването на инженерни умения, изследването на физичните закони и роботизираните механизми, както и техниките при конструирането и програмирането. В наскоро изградената „Тийн зона“ в библиотеката бе създаден STEM кът, който ще даде достъп на младежите до специално оборудвани маси, както и до над 50 конструктора от различни научни области. Проект „СЪЗДАТЕЛИТЕ” се осъществява с финансовата подкрепа на „КонтурГлобал Марица Изток 3“.

С демонстрационен урок, в който взеха участие деветокласници от ГПЧЕ „Ромен Ролан“, Стара Загора, бе поставено началото на клуба по STEM конструиране. Гости на събитието бяха Иванка Сотирова, заместник-кмет „Хуманитарни дейности“ на Община Стара Загора, Михаела Митева, отдел „Култура“ на Община Стара Загора, преподаватели и други приятели на модерното образование.

Инж.Тодор Колев, ръководител Електрическа и КИП поддръжка на ТЕЦ „КонтурГлобал Марица Изток 3“ разказа за разнообразния ден и професионалните приключения на един инженер. „Изучаваме света чрез игра – и децата, и възрастните – и е важно да не спираме да бъдем отворени за нови идеи и интересни концепции“. IT специалистът и графичен дизайнер в библиотеката, Дилян Балкански, демонстрира специалните конструктори – програмируеми роботи, механични товароподемници, соларни двигатели, електрически схеми и много други. Заниманията на клуб „СЪЗДАТЕЛИТЕ“ ще се водят от специалисти в съответните научни области. За включване е нужно предварително записване чрез имейла на „Тийн зоната“ teen@libsz.org или на тел. 0884 477151. Първата среща на „СЪЗДАТЕЛИТЕ“ ще се проведе на 16 октомври 2019 г. (в две сесии от 11:00 и 15:00 часа) като част от инициативите по повод „Европейската седмица на програмирането”. Графикът на следващите занятия ще бъде публикуван на сайта и на Фейсбук страницата на библиотеката.

По-рано тази година, библиотека „Захарий Княжески“ в Стара Загора откри специализирана „Тийн зона“, в която посреща младежите от града. Пространството разполага с компютри, мултимедия, електронни четци, настолни игри, книги и комикси, подходящи и интересни за младите посетители и разполага с отлична интернет връзка. Зоната е домакин и и на разнообразни занимания и събития за младежи. Тя е дарение от ТЕЦ „КонтурГлобал Марица Изток 3“.

Компанията изцяло осигури ремонта и оборудването на залата по своя социален проект „Енергия за библиотеката“. „КонтурГлобал Марица Изток 3“ от години подкрепя най-голямата библиотека в регион Стара Загора. Компанията подпомага обогатяването на библиотечния фонд и подобряването на материалната база като регулярно дарява нови заглавия на известни чуждестранни и български автори, компютърна техника и абонаменти за специализирани издания.

Коментирай!

Още новини

Scroll To Top