С 10 милиона евро финансират нови културни проекти в България

Информационна среща по програма за финансиране на артистични и творчески събития организирана от Министерството на културата се проведе в общинската зала „П.Р. Славейков“ в Стара Загора. На форума присъстваха представители на културни институти и неправителствени организации потенциални кандидати за финансиране по Резултат 2 „Подобрен достъп до култура и изкуства“ по Програма „Културно предприемачество, наследство и сътрудничество“. Ще бъдат подкрепяни проекти, позволяващи организирането на разнообразни артистични и творчески събития, фестивали, пърформанси,
изложби и инициативи, които ще съживят периферните пространства, ще вдъхнат нов живот в по-малки градове и села и не на последно място – ще привлекат и ангажират нови публики.

Финансовият механизъм на Европейското икономическо пространство 2014- 2021 г. предоставя средства, осигурени от Кралство Норвегия, Република Исландия и Княжество Лихтенщайн.

„В Стара Загора винаги има много културни събития, довечера откриваме изложба на Регионалния исторически музей, след това Единадесетото издание на Международния куклено-театрален фестивал за възрастни „Пиеро“, следва Нощта на изкуствата, както и събитията посветени на 5 октомври - Ден на Стара Загора. Много е важно да бъдат обяснени възможностите за финансиране на проектите по тази програма, за да може да се кандидатства и да се развиват културното предприемачество и сътрудничество. Ползотворна да бъде срещата“, пожела от Иванка Сотирова, зам.-кмет хуманитарни дейности в Община Стара Загора. На срещата присъства и Красимира Чахова, зам.-кмет Общинска собственост, стопанска политика, спорт и туризъм в Община Стара Загора.

„Малко са градовете като Стара Загора, които могат да се похвалят с такъв културен календар за местната общност и гостите на града. Пожелавам Ви да не губите ентусиазма си и все така да имате подкрепата на местната власт“, каза Амелия Гешева, зам.-министър на културата.

Тя обясни, че общата сума за финансиране на проектите по програмата е 10 млн. евро, а три са приоритетните оси, по които ще се работи. Първата е „Подобрено управление на културното наследство“ с от 6.4 млн. евро. За втората „Подобрен достъп до изкуства и култура“ са предвидени 3.16 млн. евро, а за третата „Подобрена информираност за изкуства и култура за етнически и културни малцинства – 1.2 млн. евро. За неправителствените организации се изисква 10% съфинансиране. За първи път проектите ще се подават само в системата ИСУН. Програмният мениджър Татяна Цветанова представи насоките по програмата. По думите й философията е културните събития да се насочват от центъра към периферията. Минималното финансиране на проект е 50 000 евро, а максималното 200 хил. евро. Срокът за изпълнение е от шест месеца до две години. Цветанова посочи тематичните области, както и допустимите кандидати и допустимите партньори по проектите.

Проектни предложения могат да се подават до 03.12.2019 г.

Коментирай!

Още новини

Scroll To Top