Новата артистична зона в Стара Загора с „празник три в едно“ на 22-ри септември

Кулминацията на събитията от старозагорската септемврийска програма „АРТистично на улицата“ е на 22-ри септември. Своеобразният нов старозагорски артквартал в отсечката на улица „Сава Силов“ ще отбележи три в едно – своя празник, световния ден без автомобили и – разбира се – годишнината от обявяването на българската независимост.

Уличката между Кукления театър и градинката Пингвините ще бъде отворена само за пешеходци, а в 12:30 ч. на нея ще бъде разположена и празничната трапеза на съкварталците, която ще бъде осветена от Старозагорската света митрополия. За събитието помагат от минералните води „Бачково“, както и легенданата старозагорска марка „Загорка“.

Общата трапеза е пред комплекса „Уникато“, който успя да спаси и адаптира една от знаковите за града къщи. Затова и от 11 ч. и през целия ден там ще има изложба с фотографии на къщата на арх. Мара Георгиева.

В 17.00 ч., в близкото бистро „Пегас“, идват Спомени от „Клуба на писателя“ - с Росица Ранчева и поета Таньо Клисуров. „Пегас“ е наследник на легендарното поетично кафене на Стара Загора.

В 19.00 ч. в Къщата на архитект Христо Димов започва Ailia X - авторски музикален проект на Александър Леков и Желязка Белчилова за седемструнен бас и глас. В 21.00 ч., отново в Къщата на архитекта, Държавна опера – Стара Загора ще направи своята популярна Джазоспекция.

Детската и ученическа програма е фокусирана най-вече около сградата Кукления театър. Сутринта започва с детското куклено представление "Банда бацили" – в 11 ч.

От 11:30 ч. до 14:00 ч. пред Кукления театър ще има детски пленер, както и работилничка за деца "Звездни мигове" на клуба "Забавна астрономия" на Пенка Ганчева. И двете прояви са на Центъра за подкрепа на личностното развитие. В същия часови пояс ще има и представяне на приказки-игри и настолни игри за деца на писателя Никола Райков, както и изложба на ученически произведения на тема „Традициите на България“, организирана от учителите от „Заедно в час“.

По цялата отсечка на улица „Сава Силов“ и в градинката на Пингвините ще премине и уличното шоу на Цирк „Играчка-Плачко“ – от 12 до 14 ч.

Зад новия творчески квартал стои Творческият колектив „На улицата“, създаден от група активни в сферата на изкуството, културата и обществения живот старозагорци, заедно с Държавния куклен театър, Къщата на Архитект Христо Димов и ССИК „Различният поглед“, Държавната опера, Dolap.bg и др. Зад събитието седят още Община Стара Загора и Старозагорската света митрополия, комплекс „Уникато“, бистро „Пегас“, Националния фонд „Култура“.

Благодарение на усилията на творческия колектив, Общината и собственици, наскоро започна и разчистване на къщата на поета Веселин Ханчев, която от години е неподдържана. 

Първото събитие от септемврийската програма беше улична изложба с фотоси на старозагорски актьори с помощта на Българската национална филмотека. Изложбата и сега може да бъде разгледана в популярната старозагорска градинка Пингвините, пред църквата „Св. Николай“. Програмата продължи с джаз и рок концерти в „Пегас“. На 14 септември в Държавния куклен театър беше и семинарът TEDхСтара Загора. 

 На улица „Сава Силов“ през септември предстоят още много събития. През целия месец се осъществява АРТ Пулс - международна резидентна програма в Къщата на архитекта, а на 27 септември, на същото място, е и старозагорската Нощ на изкуствата. Прочутият Международен куклен театрален фестивал за възрастни „Пиеро“ стартира също сега - на 24 септември и ще продължи пет дни.

Коментирай!

Още новини

Scroll To Top