Днес БСП кани старозагорци на среща с Анжел Вагенщайн

БСП организира среща с известния български сценарист, режисьор, писател и политик Анжел Вагенщайн. Тя ще се проведе тази вечер от 18:00 в Регионална библиотека „Захарий Княжевски” в Стара Загора. За гостите на събитието е предвидена и прожекция на неговия филм „Български триптих или държава на духа”. Съорганизатори на срещата са  БАС.

Филмът е излъчван от 9 германски телевизии. „Както православието има три основи – Рождество, Разпети петък и Възкресение, така и българската държава има своя триптих – рождение, Разпети петък (турското робство) и Възкръсване (българското национално възраждане)“, разказа авторът. Анжел Вагенщайн е роден в Пловдив на 17 октомври 1922 година. Прекарва детството си в Пловдив, след което живее, учи и работи в София, Париж, Берлин, Москва и Виена. Завършил е кинодраматургия в Москва. Работил е в Българския културен център в Берлин.

Бил е директор на дом “Витгенщайн” във Виена. Той е един от 12-те интелектуалци, поканени от президента на Франция Франсоа Митеран във френското посолство в България и в къща “Ламартин” в Пловдив през януари 1989 г. Депутат е в VІІ-то Велико народно събрание. Анжел Вагенщайн е от основоположниците на модерната българска национална кинематография и кинодраматургия. Автор е на над 50 сценарии за игрални и късометражни филми. Сред най-успешните са “Звезди”, “Гоя”, “Звезди в косите, сълзи в очите”, “Борис І”, “След края на света”. Филмът “Звезди” (реж. Конрад Волф, 1959) е удостоен със Специална награда на международния кинофестивал в Кан. Най-нашумелият български филм от края на 90-те години “След края на света” (реж. Иван Ничев, 1998) влиза в селекцията на международните кинофестивали в Карлови Вари, Москва, Ерусалим, Берлин, Солун, Бурса… Във Верона получава Наградата на публиката, има “Златна роза” (Варна, 1999) за режисура, Специална награда на “Златната ракла” (Пловдив, 1999) и пет отличия от Съюза на филмовите дейци (за най-добър филм, режисура, мъжка роля, операторско майсторство и музика). Действието във филма се развива в Пловдив, а сценарият е изграден по мотиви на романа  в “Далеч от Толедо” (2002). Романът  е отличен с Международната литературна награда на Сорбоната “Алберто Бенвенист” (2003), с наградата за роман на Съюза на българските писатели (2003) и е преведен и издаден във Франция, Германия, Холандия, Испания, САЩ и Русия. Подобна съдба имат и други книги на Вагенщайн – “Петокнижие Исааково” и “Сбогом Шанхай” (престижната френска награда “Жан Моне”, 2004). Анжел Вагенщайн е кавалер на френския орден “За заслуги” (учреден от Де Гол за принос в антифашистката съпротива), по-късно и на Ордена на изкуството и литературата. Удостояван е с редица международни  и български награди и почетни отличия.
 

Коментирай!

Още новини

Scroll To Top