Специална програма дава началото на новата артистична зона в Стара Загора

"АРТистично на улицата“ е надсловът на първата по рода си творческа програма в Стара Загора през септември. Това е и символичното начало на новата арт зона в града, около отсечката на централната улица „Сава Силов“.

Творческата отсечка включва родната къща на поета Веселин Ханчев и още няколко знакови за града сгради, в които от години се случват културни събития. Там са и Кукленият театър, катедралният храм „Св. Николай“, отколешното поетично кафене на града и още много други емблематични за града места.

Зад новия творчески квартал стои Творческият колектив „На улицата“, създаден от група активни в сферата на изкуството, културата и обществения живот старозагорци, заедно с Държавния куклен театър, Къщата на Архитект Христо Димов и ССИК „Различният поглед“, Държавната опера, Dolap.bg и др. Зад събитието седят още Община Стара Загора и Старозагорската света митрополия, комплекс „Уникато“, бистро „Пегас“, Националния фонд „Култура“.

Благодарение на усилията на творческия колектив, Общината и собственици, наскоро започна и разчистване на къщата на поета Веселин Ханчев. От десетилетия къщата пустее и е застрашена от заличаване.

Първото събитие от септемврийската програма е на 12 септември – улична изложба с фотоси на старозагорски актьори с помощта на Българската национална филмотека. За събитието, което започва в 18 ч. в популярната старозагорска градинка Пингвините, идва и директорът на БНФ Антония Ковачева. Тя ще открие изложбата заедно с ръководството на Общината. Ще свири военният оркестър. Младите от "Розов свят" ще изпеят интерпретации на българска филмова музика.

На 20 септември в 20 ч. ще има ДЖАЗ В ПЕГАС. „Пегас“ е наследникът на култовото писателско кафе. На 21 септември мястото ще приеме и рок концерт – отново в 20 ч.

Кулминацията на събитията е на 22-ри септември, когато съкварталците ще се съберат, за да отбележат три в едно – празник на артистичния квартал, световния ден без автомобили и – разбира се – годишнината от обявяването на българската независимост.

Сутринта има и детско представление на Държавния куклен театър, а същинският Празник на улицата започва по обяд с водосвет пред комплекс „Уникато“ и празнична обща трапеза на живеещите и работещите на улицата „Сава Силов“. В 17.00 ч. идват Спомени от „Клуба на писателя“ - отново в „Пегас“ Росица Ранчева и Таньо Клисуров ще разказват за поетичната памет на града. В 19.00 ч. в "Къщата на Архитекта“ ще има концерти, а в 21.00 ч. - Държавна операта ще направи своята популярна Джазоспекция. През целия ден ще има съпътстваща програма. 

Улица „Сава Силов“ събира и много други събития през септември. През целия месец ще върви АРТ Пулс - международна резидентна програма в „Къщата на Архитекта“. На 14 септември е и семинарът TEDхСтара Загора – в Държавния куклен театър. Прочутият Международен куклен театрален фестивал за възрастни „Пиеро“ е от 24 до 29 септември, а на 27 септември в Къщата на Архитекта е и старозагорската Нощ на изкуствата

Коментирай!

Още новини

Scroll To Top