Обзавеждане на антрето

Антрето е първото помещение, в което влизаме, прибирайки се вкъщи и последното, което напускаме, излизайки. Тук често оставяме своите мокри или прашни обувки, чадъри, връхни дрехи, та дори и чантите с покупки. Затова то трябва да бъде функционално, практично и удобно. Да бъде обзаведено, така че да създава настроение и уют, същевременно да бъде и в крак с модните тенденции в интериора. Антрето е и мястото, което създава първи впечатления за цялостната визия на дома ни, когато поканим гости.

Обичайно това помещение е с малки размери, затова е добре да оптимизираме пространството максимално и оптически да го уголемим. Цветовете, които е за предпочитане да използваме, са светли. Те създават усещане за по-голямо пространство и повече осветеност, поради факта, че тези помещения често нямат достъп до светлина. Възможни са и семпли цветови комбинации, като се придържаме към изчистения, опростен и минималистичен стил.

Материалите, използвани в антрето, трябва да бъдат устойчиви на износване, устойчиви на влага и лесни за почистване, съветват експертите от магазин Мебио. Причината е, че това е най-често използваното помещение. Подовите настилки за предпочитане е да са от теракот, гранитогрес или висококачествен ламиниран паркет, отново в светли тонове. Стените и таванът трябва да са решени в по-трайни цветове влагоустойчива боя или влагоустойчиви тапети, поради факта, че в антрето няма прозорци и е по-трудно неговото проветряване.

Обзавеждането в антрето е добре да бъде в тон с цялостната визия на дома. Мебелите трябва да са така разположени, че да има достатъчно пространство за свободно придвижване. Материалите, от които те са изработени трябва да издържат на по-висока влажност и цветовете им да са трайни. По правило, за оптимално използване на пространството, мебелите трябва да бъдат многофункционални, в правоъгълна или квадратна форма, да са дълги и тесни или ниски и широки. Може да се правят различни комбинации от тези варианти. Най-необходимите мебели за антре са гардероб, шкаф за обувки и/или портманто.

Гардеробът за предпочитане е да бъде с плъзгащи врати, които спестяват пространство. Същевременно и изглеждат стилно и модерно. Ако помещението позволява, вграденият гардероб също е удачен вариант. Гардеробът би могъл да бъде и с огледало.

Шкафът за обувки би могъл да бъде вертикален и горната му част да се използва като място за поставяне на вещи или декорация. Хоризонталният шкаф за обувки би могъл да послужи като място за сядане или поставяне на покупките. Шкафовете с падащи врати са практични и удобни и не заемат много пространство. Портмантото съчетава в себе си огледало, закачалки, шкафчета и чекмеджета. Спестява пространство. Идеално е за съхранение на малки вещи, обувки, закачане на връхни дрехи, шапки, шалове, чадъри. В известна степен, в зависимост от модела му, би могло замести гардероба и шкафа за обувки. Не на последно място е и изборът на осветление. То е от изключително значение, тъй като най-често до антрето не достига естествена светлина. В интериора обичайно се използва осветление от общ характер, като това са осветителни тела, които включваме непосредствено след влизане в дома. Може да се използва и акцентиращо осветление. То подчертава определени кътчета, като например огледало, входна врата. Също така има функцията оптически да разширява пространството.

Коментирай!

Още новини

Scroll To Top