Регистрираха заболял от Листериоза в Стара Загора

160 случая на остри респираторни заболявания са регистрирани в Старозагорско през изминалата двадесет и четвърта седмица на 2019 година, при 125 за предходните седем дни. Заболеваемостта е 117,38 на 10 000, отчитат от Здравната инспекция в областния град.

От РЗИ-Стара Загора информират още, че в седмицата до 10до 16 юни 2019, са регистрирани 31 случая на заразни заболявания, при 16  за предходната седмица.

Нови 19 случая на заболели от варицела са открити в Стара Загора и Казанлък . В сравнение с предходната седмица случите са със 16 повече. В областния град има по един заболял от Скарлатина, Епидемичен паротит и Туберкулоза като последните два случая са потвърдени, а първият е класифициран като вероятен.

От групата на чревните инфекции здравните власти информират за по един заболял от са регистриран един заболял Ентероколит в Казанлък, Ротавирусен гастроентероколит и Шигелоза в село Черна гора и пациент със Салмонелоза в Раднево.

Пациент, проявяващ симптоми на вирусен хепатит е открит в Казанлък. Като случаят е класифициран като вероятен. От Марсилска треска са се разболели трима души от Стара Загора, Николаево и село Оризово.

В Стара Загора е регистриран и потвърден случай на заболял от Листериоза.

Листериозата е вид инфекциозно заболяване, което се характеризира с разнообразна клинична картина и принадлежи към групата на зоонозите. Причинителят на заболяването е бактерий – Listeria monocytogenes. Източник на заразата са голям брой диви и домашни животни, като източник може да бъде и болният човек. Преносител на заразата могат да бъдат и някои видове кърлежи.

Листериите се отделят с мляко, урина, фекалии, яйца, носен и гърлен секрет, храчки, околоплодни води и други. Във външна среда листериите са много устойчиви. В почвата, в зависимост от сезона се запазват от 33 дни до 5 месеца, в открити водоеми – до 1 година, в сено – 134 дни, а в осолени меса и сирене издържат 20 дни. Пътищата на предаване на заразата са няколко: въздушно-капков, алиментарен (хранителен), контактен и трансмисивен (чрез ухапване от кърлеж). Съществуват още и полов път на предаване на инфекцията, както и заразяване на плода от болната майка. Характерно за листериозата е засягането и увреждането на централната нервна система и на редица вътрешни органи, в които се образуват множество специфични грануломни възли, наречени листериоми. Инкубационният период на заболяването е от 4 до 45 дни (най-често от 4 до 7).

През изминалата седмица не са регистрирани епидемични взривове.

Коментирай!

Още новини

Scroll To Top