Концерт „150 години след Берлиоз“ на сцената на старозагорската опера

Заповядайте на 8 юни /събота/ от 16.00 ч. в Операта на един вдъхновен концерт „150 години след Берлиоз“ с диригент Владимир Бошнаков и солисти Анна Карадимитрова – сопран и Преслав Петков – кларинет.

ПРЕСЛАВ ПЕТКОВ е роден в Русе. През 1995г.завършва Националното Училище по Изкуствата там, в класа по кларинет на Илия Илиев. Дипломира се в Националната Музикална Академия – бакалавърска и магистърска степен с кларинет. Между 1997-2000г. свири в оркестъра на Русенската опера, а през 2000 г. печели конкурс за кларинет и бас-кларинет в Софийската Филхармония. През 2004 г. се премества в Кувейт, където работи и понастоящем. Първоначално преподава дървени духови инструменти в British School of Kuwait, а по-късно в Kuwait English School, както и в American University of Kuwait, където работи и до днес. Успешно съчетава преподавателска дейност с изпълнителска, като през 2014 г. създава концертен цикъл „Български музикални вечери“ в Кувейт-сцена, на която гостуват български класически, джаз, а напоследък и рок изпълнители. До момента има реализирани пет класически концертни програми, две - джаз, както и два рок-концерта, български гостуващ театър - с общо над  25 български музиканти, представени в Кувейт. Заедно с диригента Ричард Бушман развиват успешно музикалния живот в тази арабска държава, като Преслав е постоянен музикант в Ahmаdi Music Group, а също така и саксофонист в Кувейтската Джаз Формация. Наскоро , Преслав бе солист в Концерта за кларинет от В. А. Моцарт, една съвместна продукция с български гост-музиканти в Кувейтския Оперен Център "Джабер Ал Ахмад", както и кларинетен рецитал,организиран от него и посолството на Швейцария в Кувейт с гост кларинетист и пианистка .

АННА КАРАДИМИТРОВА е родена в гр.София.С музика се занимава още от детските си години- свири на пиано и пее в Детския радиохор. Завършва НМА "П.Владигеров" в София и по-нататък специализира в Европейския оперен център в Манчестър, Великобритания. В периода 1997- 2000 г. е солистка на Русенската опера, където дебютира в ролята на Розина в "Севилскиятбръснар"от Росини. Лауреат е на Международния конкурс в Албена и на Международния конкурс в Карлови Вари в Чехия.През 2004 г. заминава за Кувейт, където се занимава с вокално-педагогическа и хорово-диригентска дейност.Заедно с преподаването на музика, Анна Карадимитрова е солистка в местни камерни концерти, кантатно-ораториални творби- „Глория“ от А.Вивалди, „Кармина Бурана“ от К.Орф, „Реквием“ от Дж.Верди, „Гидеон“ от
Х.Бушман; в оперни продукции-"Дон Жуан", "Дидона и Еней", "Семеле","Ловци на бисери","Ацис и Галатея";оперети на Гилбърт и Съливън( „Пиратите от Пензанс“,“Микадо“,“Гондолиерите“ и др) и мюзикъли „Уестсайдска история“,“Фантомът на операта“. Понастоящем е преподавател в Американския университет в Кувейт.Наскоро Анна бе в солистичния състав на Реквием от Моцарт - една съвместна продукция в Кувейтския Оперен Център " Джабер Ал Ахмад&" с гост оркестранти и певци от България.

Коментирай!

Още новини

Scroll To Top