Митко Йорданов, управител на “Кремък” ЕООД: Важно е да останем сред лидерите в охранителния сектор, a иновациите да са подкрепени с добри търговски резултати

Митко Йорданов е основател и управител на базираната в Стара Загора “Кремък” ЕООД, една от най-големите охранителни фирми в страната. Вече повече от 26 години Митко Йорданов ръководи цялостната оперативна дейност, фирмената култура и политиката на “Кремък” ЕООД. Дружеството бе класирано на 101-во място сред Водещите работодатели у нас в изданието на ICAP България и на пето място сред охранителните фирми в страната в класацията на “Капитал”, а през 2017 г. самият Митко Йорданов бе номиниран за „Мениджър на годината“ от бизнес изданието “Мениджър”.

Господин Йорданов, създадената от Вас охранителна фирма “Кремък” отбеляза наскоро своя 26-и рожден ден. Как се промени охранителният сектор през последните години?

Когато започвахме, преди повече от четвърт век, времената бяха много различни - несигурност на всяко едно ниво в държавата и живота на хората, мутри и престрелки… Дори в град като Стара Загора тези неща се усещаха - беше си като в Дивия Запад. Ние обаче решихме да сме част от решението на проблема и до ден днешен се стараем “Кремък” да е синоним на “спокойствие”.

Традиционните за края на миналия и началото на настоящия век услуги като физическа охрана, СОТ и патрули вече далеч не са достатъчни, а и технологиите дават много повече възможности. Например преди 25 години беше немислимо да има контрол на достъпа чрез биометрични данни, но ето, че днес ние предлагаме на клиентите си надеждна услуга, ползваща биометрична система за разпознаване на кръвоносните съдове на ръката. Самите ние притежаваме уникален за света патент „Охранителна система за контрол на съоръжения, измерващи величини“, което представлява противодействие на възможността за манипулиране и кражба на съответното измерване – ток, газ, гориво, вода. Внедрили сме я в над 12000 обекта в цялата страна, та дори в Македония, и през последните години клиентите постоянно ни дават като обратна връзка, че има сериозен икономически ефект за тях.

Истината е, че клиентите имат нужда от комплексно обслужване с гъвкави охранителни решения, особено когато са големи стратегически обекти от значение за националната сигурност, каквито ние пазим не един или два.

Не на последно място, през последните години се повиши и реномето на професията, защото кадрите са все по-млади и по-подготвени. Радвам се, че и ние допринасяме за това с нашия учебен център, откъдето буквално всяка седмица излизат добре подготвени специалисти в сферата на сигурността. Знам, че по този начин помагаме за развитието на целия сектор, и за мен е много важно да продължим да го правим.

Какво се промени за четвърт век в отношението Ви към хората в компанията?

Когато ме питат за историята на “Кремък”, за изминатия от колектива път, винаги си спомням за първия ни офис. Всъщност това беше обикновена дървена барака, собственост на „Минпроект“ в гр. Раднево, докато сега екипът ни трудно се събира в цяла сграда.

И тъй като личното ми отношение със сигурност не се е променило - всеки един служител във фирмата е важен и има своето място - то мога да кажа, че работихме за това възможностите на всички тези хора в компанията да се развиват. Както вече споменах, сега имаме учебен център и собствена лицензирана обучаваща организация за подготовка на охранители и боравене с оръжие, а важна част от фирмената ни култура е екипът да се разширява винаги с млади и добре обучени кадри с желание за развитие и реализация.

“Кремък” наскоро реализира два големи проекта по европрограми, как се отразиха те на компанията?

Точно така, реализирахме успешно два европроекта на обща стойност над 1,8 млн. лева. Единият бе по Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност“, в рамките на който внедрихме във фирмата иновативен процес на отдалечена охрана с помощта на система за непрекъснат безжичен мониторинг и контрол на съоръжения и измервателни устройства. Другият пък ни помогна да осигурим заетост за 50 безработни и неактивни лица по програма „Развитие на човешките ресурси“. С особена гордост мога да споделя, че след приключването на проекта над 50% от наетите по проекта хора продължават да са наши служители.

И вероятно читателите ви си дават сметка, че разкриването на 50 работни места не е никак лесна задача, затова аз се надявам по този начин да сме направили нещо не само за "Кремък" ЕООД, но и за целия регион.

Какво предстои на фирмата в следващите месеци?

Нали знаете как всяка година различни организации обявяват дума на годината. Е, за мен думата на 2019 г. е “развитие”. Решихме че, през настоящия период ще сме фокусирани най-вече върху разрастването на фирмата и обучението на ключови мениджъри.

За нас е важно да останем фирма лидер, a иновациите да са подкрепени с добри търговски резултати. Добре подготвеният мениджърски състав е най-добрият начин това да се случи. Предстоят ни и изнесени обучения с лектори от Нов български университет, като ще сформираме една своеобразна лидерска академия, благодарение на която се надявам да можем да гарантираме продължаващия ръст на компанията. Казвам “продължаващ ръст”, защото през изминалите 3 години броят на охраняваните от “Кремък” обекти се увеличи с 23% и целта ни е тази тенденция да се запазва.

Предстоят великденските празници и на много старозагорци предстои да пътуват далеч от дома си. Това вероятно създава повече възможности за обири - какво бихте посъветвали нашите читатели?

Наистина, празниците са любим период на крадците и нерядко повод за главоболия за много граждани. Затова най-важното е тези от тях, които имат инсталирани СОТ системи, да направят бърз тест дали всичко със системата е наред. Ние, в “Кремък”, например разполагаме с над 70 патрулни автомобила с високотехнологично оборудване, което ни позволява при получен сигнал да сме на мястото след 3 до 5 минути - това определено създава неприятности на крадците.

Вторият съвет към читателите Ви е да предупредят съседите да наблюдават жилището, докато те отсъстват - да светват лампата вечер е най-малкото, което могат да правят. Но не забравяйте, че трябва да сте максимално дискретни преди пътуванията си, няма нужда всички да знаят, че домът ви ще е празен за Великден. Затова и трябва да внимавате кого пускате вкъщи в дните преди пътуването - понякога могат да се окажат съгледвачи за предстоящ обир.

Ако имате ценни вещи, поставете ги в подсигурен сейф или просто ги вземете с вас, не е добра идея да са на лесно за крадците място.И нещо изключително важно, да не се публикуват снимки и съобщения по време на отсъствието от дома в социалните мрежи

Коментирай!

Още новини

Scroll To Top