НАТФИЗ получи голямата награда на Международен студентски театрален фестивал “Данаил Чирпански” в Стара Загора

Класът на проф. Атанас Атанасов от НАТФИЗ “Кръстьо Сарафов” и спектакълът “Хора с куфари” спечелиха гранд при на второто издание на Международен студентски театрален фестивал “Данаил Чирпански”, който се проведе в Стара Загора. Журито в състав американският и руски театровед и преводач Джон Фридман, френският режисьор Тиери Аркур и българският режисьор Явор Гърдев отличи със специални награди и останалите участници на фестивала.

Журито реши представлението „Луди пари“ на Руския институт за театрално изкуство (ГИТИС) да получи награда за адаптация на класическа руска драма в съвременен контекст. Факултетът за драматични изкуства към Университет „Св. Св. Кирил и Методий“, Македония и спектакълът им  „Мама му ебем, кой започна пръв“ бяха отличени със специална награда за създаване на театрално пространство извън рамките на времето. „Убийство” на Театралния департамент на Университета в Тел Авив, Израел, взе награда за смелостта да изкаже силна морална позиция от сцената. Студентите от Полския университет за кино, телевизия и театър в Лодз и  представлението „Треска“ получиха награда за способността им да работят като група, без да губят своята индивидуалност и за музикалните си умения. Грамоти и статуетка за специално участие получиха гостите на фестивала от Великобритания - Алехандро Постиго за спектакъла “Копла Кабере” и студентите от Музикалния колеж на Лондон за мюзикъла “История на насилието”.

Задачата на журито не беше лесна, защото всички спектакли бяха много различни. Секунди преди да съобщят кой е големият победител, Тиери Аркур сподели от сцената на закриването на фестивала: “Искаме да благодарим на всички хора тук. Беше много интересно да бъдем от страната на зрителите. Беше наистина вълнуващо да видим вашата енергия, страст, желанието да бъдете на сцената и същевременно човешката страна на всеки един от вас, която е фантастична.”

Коментирай!

Още новини

Scroll To Top