Депутатът Георги Гьоков призова местната и държавна власт да се противопоставят на вандалските прояви в Стара Загора

„Като гражданин на Стара Загора, настоявам местната и държавната власт да се разграничат от вандалските прояви на Братската могила. Категорично и безкомпромисно в рамките на закона, да се противопоставят в бъдеще на подобни хулигански прояви, които взривяват обществения мир” - това написа депутатът Георги Гьоков от "БСП за България" във фейсбук. Гьоков коментира оскверняването на паметника с призив към старозагорци „да издигнем глас срещу това! Длъжни сме да го направим, защото ние сме тези които живеят и ще продължат да живеят в този град, който няма как да е „добро място за живеене“, след като допуска да се поругават и оскверняват антифашистките и военните му паметници”.

„Винаги съм си мислил, че заради трагичните и нечовешки последствия от фашизма - света, Европа и най-вече нашето българско общество ще отхвърли всеки опит за неговото възраждане”, смята депутатът. Той очаква  органите на сигурността да реагират с цялата строгост на закона на тези неприемливи за обществото прояви, защото противното говори за безнаказаност, която от своя страна дава повод да се повтарят и дори разрастват тези неонацистки, неофашистки прояви.

„Все повече става актуален въпросът: Научили ли сме си уроците на историята, осмислили сме ги и извадили поуки от тях. Защото, ако не сме го направили, твърде вероятно е да повторим трагичните грешки с фатални последици за милиони хора от миналото. Все повече прогресивни гласове и в България, и в света предупреждават, че днес фашизмът представлява много по-сериозна заплаха за международния мир от когато и да било след края на Втората световна война, а стремежът към демокрация, някак си остава на заден план. Струва ми се, че забравихме за Юлиус Фучик, чиито последни думи: „Хора, обичам ви, бдете!”, написани преди 75 години. Тези думи трябва да ни държат будни, да продължават да ни тревожат с посланието, което в никакъв случай нямаме право да забравим”, коментира  Гьоков.

Коментирай!

Още новини

Scroll To Top