Безплатни прегледи за жени за миома на матката в Стара Загора

На 25 март АГ Център „Лайв” Стара Загора стартира безплатни прегледи за жени за миома на матката. Кампанията ще продължи един месец. Тя се провежда със съдействието на фармацевтична компания „Гедеон Рихтер – България“.

Прегледите ще се извършват от понеделник до четвъртък включително, между 09:00 и 12:30 часа, след предварително записан час на тел. 042 640 066 и 0888 366 441. Прегледите ще се провеждат в АГ Център „Лайв”, на ул. „Свети Княз Борис” 87.

Миомите на матката са най-честите доброкачествени тумори, засягащи между 20 и 40% от жените в репродуктивна възраст. Това заболяване се характеризира с обилни маточни кръвотечения, анемия, болка, често уриниране, инконтиненция или безплодие.

Миомите на матката най-често се лекуват оперативно, като симптоматичните миоми са водеща причина за оперативно отстраняване на матката (хистеректомия).
В Европа годишо се извършват близо 300 000 хирургични интервенции, от които половината са хистеректомии. Те не винаги са подходящо решение за всички пациентки заради медицински противопоказания, лични съображения на пациентката, незавършени репродуктивни планове, очаквано отзвучаване на симптомите с настъпване на менопаузата.
По статистически данни, едва 30 % от жените с миоми имат симптоматика и се нуждаят от лечение, насочено към контрол на обилните кръвотечениея, овладяване на болката или инконтиненцията, постигане на бременност. Останалите 70% от жените нямат симптоми, като повечето от тях дори не подозират , че имат проблем.

Обилното менструално кървене може да доведе до анемия , а тя до увреждане на други органи и системи. Освен това то е изтощително и води до допълнителни физически, социални и финансови последици, в това число намалена работоспособност, чести отсъствия от работа и допълнителни финансови загуби. Изборът на лечение зависи от възрастта на жената, от репродуктивните намерения и репродуктивния потенциал, както и от желанието на жената да запази матката си. Настоящите методи на лечение са предимно хирургични - отворени коремни операции, лапароскопски или робортизирани операции.

Коментирай!

Още новини

Scroll To Top