Парк „Митрополит Методий Кусев“- Аязмото получи официално разрешение за ползване след обновяването му

С решение на началника на Дирекция за национален строителен контрол (ДНСК)  вече официално е разрешено ползването на обновения парк „Митрополит Методий Кусев“ (Аязмото) от старозагорци и гости на града. Писмото до Община Стара Загора е с дата 18 януари. В него се казва, че строежът е изпълнен в съотвествие с одобрените инвестиционни проекти. Гаранционните срокове за изпълнените строителни и монтажни работи са съгласно нормативната уредба на Министерството на регионалното развитие и благоустройството и текат от деня на издаване на решението за ползване.

Любимото място на поколения старозагорци за разходка и отмора – Аязмото, е с обща площ над 3000 дка. В парка, своя дом имат близо 3000 дървета, като някои от тях са редки и уникални видове, засадени още от Митрополит Методий. Обновяването и допринасянето за подобряване на жизнената среда включиха десетки дейности - рecтaвpaциятa и pexaбилитaциятa нa пeшexoднитe aлeи, тpoтoapи, плoщaдни пpocтpaнcтвa и cтълби, детски и спортни кътове. Спазени бяха изискванията към инфраструктурата в парка. Рехабилитирано бе осветлението, както и въведено видеонаблюдение на територията на Аязмото.

В рамките на мащабния проект, на стойност 7 млн. лева, финансиран от Оперативна програма „Региони в растеж“, се облагороди пространството западно от Старозагорската митрополия. Емблематичният фонтан „Жабките“ отново заработи, с възстановен автентичен облик. Радост за окото и прохлада през топлите дни ще носят и шадраваните по стълбите на алеята, водеща до църквата „Св. Теодор Тирон“. Старата паркова мебел бе демонтирана и подменена с нова.

Коментирай!

#1
Иво - 2019-01-21 13:52:39

Необходим е отчет пред обществеността. Кое как и за колко е реализирано. На каква площ.Какво следва.Защото ремонтът е за няколкостотин дка, а не за целия парк.

Още новини

Scroll To Top