Премиера на камерната опера „Процесът Мерилин Монро“ в Стара Загора

Спектакълът на камерната опера „Процесът Мерилин Монро“ от Роланд Баумгартнер ще бъде представен за първи път в Стара Загора на 8 ноември от 16:00 часа в последния фестивален ден на 49-то издание на Фестивала на оперното и балетното изкуство.

Премиерата на „Процесът Мерилин Монро“ се състоя на сцената на Българския културен институт Дом „Витгенщайн“ в австрийската столица Виена, където Държавна опера-Стара Загора гостува на 27 и 28 април 2018 година за трети път с изключителен успех.

„Процесът „Мерилин Монро“ е последната творба на известния австрийски композитор Роланд Баумгартнер. За първи път камерното заглавие е представено  през 2014 година в Русе, България. Утвърденият творчески екип в лицето на композитора Роланд Баумгартнер, режисьора Огнян Драганов и диригента Андрия Павлич дават нов живот на произведението, родено в австрийската столица – този път спектакълът се осъществява със солистите, оркестъра и балета на Старозагорската опера и актьори от Държавния куклен театър – Стара Загора. Създателите на спектакъла се стремят да покажат, че операта разказва не само истории от миналото или приказни сюжети. Напротив, оперното изкуство може разбираемо, увлекателно да представя и съвременния начин на живот.

„Процесът Мерилин Монро“ обединява усилията на творци от различни страни. Роланд Баумгартнер е с впечатляваща биография: обучение във Виенската музикална академия, специализация при Ленард Бърнстейн, съвместна работа с Филаделфийска и Пражка филхармония, музика към няколко холивудски продукции, работа с поп легендата Енгелберт Хъмпърдинг… 48-то издание на Фестивала на оперното и балетното изкуство бе открит с блестящата премиера на неговата опера мюзикъл „Сиси – душата на императрицата“. Диригентът Андрия Павлич е близък приятел на Баумгартнер от обучението си във Виенската музикална академия, а също така има престижни участия като във Фолкс опер и преподавателска дейност в консерваторията „Густав Малер“ – Виена. Съвременният оперен театър обединява различните видове изкуства и това сътрудничество продължава да се развива. Любопитен и изкушен от камерните оперни форми, в режисьорското си решение Огнян Драганов търси още по-активно и органично взаимодействие между певци и артисти. Зрителите ще видят един атрактивен и модерен спектакъл извън общоприетата оперна традиция. Новият участник в представлението е самата публика, която има последната дума.

Мястото за представянето на спектакъла не е избрано случайно. Съобразявайки се с историята, заложена във фабулата на „Процесът Мерилин Монро“, режисьорът Огнян Драганов избира за старозагорската премиера Заседателната зала на Общинския съвет в сградата на Община Стара Загора.

Коментирай!

Още новини

Scroll To Top