Уволненият директор на РИМ – Стара Загора оглави музея в Трън

Скандално уволненият преди време директор на старозагорския регионален музей д-р Ангел Динев, който бе върнат на поста с решение на ВКС и не бе допуснат да изпълнение на задълженията си, е назначен за директор на музея в град Трън, пише в. Монитор.

Динев е бил единствен кандидат за поста след като двамата му опоненти Георги Манолов и Милан Мераков са били дисквалифицирани от комисията. Единият поради нередности при документите, а другият – тъй като не отговаря на изискванията за професионален опит.

Музеят ще се помещава в сградата на местното народно читалище „Гюрга Пинджурова-1895“, под неговата шапка са  музеят на киселото мляко в село Студен извор и музеят на бусинската керамика в село Бусинци, коментира д-р Ангел Динев.Той вече е обжалвал в старозагорския районен съд заповедта за недопускането му в РИМ на кмета на Стара Загора и очаква да бъде насрочено първото заседание по казуса.

Ангел Динев беше освободен дисциплинарно от директорския пост в Града на липите на 6 август 2015 година с мотива, че е „злоупотребил с доверието на работодателя“, но след обжалване през няколко инстанции с публикувано на 31 юли т.г. решение на ВКС бе върнат обратно. Буквално на следващия ден от екипа на РИМ разпространиха отворено писмо до кмета Живко Тодоров, в което се казваше „връщането на г-н Ангел Динев на ръководния пост ще компрометира работата на музея, поради липсата на управленски качества на г-н Динев и непригодността му за заемането на тази длъжност.“ /Пълният текст на писмото и до днес е на сайта на регионалния исторически музей/.

След острата реакция кметът Тодоров издаде нова заповед за освобождаване на Динев от поста с аргумента, че „като директор е наложил авторитарен стил на управление, несъвместим с принципите за работа с хората и със специалистите от музея. С действията си е създал среда на страх у подчинените си, негативизъм и невъзможна за работа професионална среда. В поведението и отношението си към подчинените си е безпардонен и груб, което поражда страх у музейните служители. Еднолично, без използване на възможностите за диалог със служителите, конфронтира възможностите за реален социален диалог при вземане на решения свързани с възнагражденията на служителите и синдикалните председатели. Неприемливи в тази връзка са личните качества г-н Динев, които не му дават възможност адекватно да изпълнява длъжността ръководител на музейната институция.“.

От три години РИМ – Стара Загора е с временен директор поради точещата се съдебна сага и невъзможността да бъде обявен конкурс за длъжността.

Коментирай!

Още новини

Scroll To Top