Днес празнично шествие отбелязва Деня на будителите в Стара Загора

Община Стара Загора организира тържествено честване на 1 ноември-Дена на  народните будители. Празничното шествие на ученици и учители започва в 10.00 часа и ще се осъществи в два лъча. Единият ще тръгне от Парка „Пети октомври“ , а другият от Храм „Свети Теодор Тирон“, където от 9.00 часа ще бъде отслужена заупокойна света литургия в памет на Митрополит Методий Кусев.

Двата лъча ще се съберат пред паметника на Митрополит Методий Кусев в началото на едноименния парк.  Там в 11.00 часа ще започне Общоградски ритуал за преклонение и признателност към делото на народните будители.

Навръх празника 1 ноември  музеят обявява „Ден на  Отворени врати“ и предоставя възможност на всички желаещи безплатно да посетят музея и да се запознаят с неговата историческа и културна значимост. От 14.00 часа в Зала 33 ще се проведе специализирана беседа на тема „Възникване на новобългарското образование във Възрожденска Стара Загора“ с лектор Петьо Мирчев.

От 17.30 часа в Архитектурен комплекс „Музей на религиите”  се открива изложба „За правда и човечност” и  кръгла маса, посветени на 150 години от рождението на Видински митрополит Неофит.

Регионалната библиотека „Захарий Княжески“ и Къща музей „Гео Милев“ организират премиери на книги, в Художествената галерия ще има концерт на смесена хор „Родина“, а Драматичен театър „Гео Милев“ представя монодрамата „Щурчето“.

Коментирай!

Още новини

Scroll To Top