Монтираха първите къщички за прилепи и бързолети

Първите за град Стара Загора къщички за прилепи и бързолети бяха монтирани от Зелени Балкани на сградите на РИОСВ-Стара Загора и Областна администрация. Това стана с любезното съдействие на двете институции. Къщичките са изработени от Зелени Балкани, със съдействието на социалната мрежа за дарителство Ятото и с подкрепата на гражданите, съмишленици на кампанията „Диви съседи“.

Диви съседи е кампания, която цели повече граждани да научат за наличието на защитени видове, обитаващи сградите. Реално хиляди бързолети и прилепи обитават  фугите на панелните блокове. При санирането на сградите, не само се унищожават техните убежища, но ако това се извършва през периодите на отглеждане на малките (при прилепите и бързолетите) или през зимуването (на прилепите, когато те спят зимен сън), това е причина за буквалното зазиждане на хиляди живи животни. Освен, че става дума за изключително полезни животни, които се хранят с насекоми вредители и имат уникална екологична функция, става дума за защитени видове.

За всички защитени видове, Законът за биологичното разнообразие забранява тяхното убиване и безпокойство. Въпреки това обаче, при Програмата за саниране не са предвидени мерки, които да опазват защитените видове, обитаващи сгради. Целите на кампанията на Зелени Балкани са две: - да се предвиди процес на оценка за наличието на защитени видове, преди да започне санирането, което да позволи на експертите да предложат мерки за тяхното опазване. - да се предвиди като част от програмата поставянето на компенсаторни убежища – къщички за прилепи и бързолети. По този начин няма да се стигне до драстичен спад в популациите на тези ценни животни, както това се е случило в много страни от Европа и което след това налага инвестирането на огромни средтва и усилия в тяхното опазване.
 

Коментирай!

Още новини

Scroll To Top