Конкурсът за киносценарий на „Златната липа“ отново ще търси таланти сред учениците на Стара Загора

Новият брой на списание „Кино“ публикува текстовете на класираните на I-во и II-ро място филмови сценарии от конкурса за ученици, който се проведе миналата година сред възпитаниците на езиковата гимназия „Ромен Ролан“ в Стара Загора в рамките на Фестивала за ново европейско кино „Златната липа“.

Основателят и директор на кинофестивала, Магдалена Ралчева подари броеве от списанието на директора на ГПЧЕ „Ромен Ролан“ Теодора Николова и на авторките на наградените сценарии – единадесетокласничките Нона Петкова (I-во място) и Богомила Китанова (II-ро място).

Новият конкурс за киносценарий ще бъде отворен за участие на ученици от всички старозагорски училища. За да получат насоки как да правят правилно първите си стъпки в сценаристиката, за тях отново ще бъде организиран уъркшоп с участието на изявени европейски кинотворци.

Миналогодишния уъркшоп по киносценаристика предизвика голям интерес сред младите хора с уроците, преподадени изключително интересно от английския сценарист и режисьор Гарет Джоунс и сръбската писателка и сценарист на много успешни ленти Владислава Войнович.

В конкурса на „Златната липа“ през 2017 година се включиха 22-ма автори, които представиха 16 сценария. Организаторите вярват, че с разширения формат в конкурса ще се включат много повече ученици и ще се родят още по-интересни сценарии.

Коментирай!

Още новини

Scroll To Top