95 години от създаването си чества Ветеринарно-медицинският факултет при Тракийския университет в Стара Загора

95 години от създаването си отбелязва Ветеринарно-медицинският факултет при Тракийския университет в Стара Загора. Академичният състав и студентите посрещат годишнината със самочувствие и амбиции занапред, с пълната яснота, че това е единствената структура във висшето образование, която има успешна европейска акредитация с оценка пълно одобрение.

112 са преподавателите във факултета, 18 са професорите и 38 доцентите, сериозно подготвен асистентски състав и много добра материално-техническа база, която се усъвършенства непрекъснато. В последните години ръководството на факултета инвестира много и в научната инфраструктура, което позволява да се правят сериозни научни изследвания, да се реализират международни научни договорености със сродни организации от съседни страни. Именно това повиши мястото на ВМФ в рейтинга на университетите за наука и миналата година той попадна в елитната университетска група по отношение на научните изследвания.

„В Главната книга на Ветеринарно-медицинския факултет, която е започната с № 1 от 1923 г. в Софийския университет са записани имената на над 16500 души. Поне 14 000 от тях са дипломираните ветеринарни лекари“. Това каза деканът проф. д-р Михни Люцканов. – “През настоящата година, когато отбелязваме тържествено 95-годишнината от създаването на факултета, нашите студенти са 870. Отраден факт е, че по време на кандидат-студентската кампания, за едно място се състезаваха 3 кандидат-студенти. За четвърта поредна година, успешно записахме и новите 26 чуждестранни студенти от 10 държави, които ще се обучават на английски език“.

Тържественото отбелязване на годишнината ще състои днес в Държавна опера Стара Загора. На него се очаква да присъстват представители от образователното и земеделското министерство, както и много чуждестранни гости-от Германия, Холандия, Унгария, Турция, Македония, Хърватска.

В 14:00 часа се открива 11-то издание на Националното ветеринарно-медицинско изложение „Булвет Медика 2018”. В единственото по рода си у нас изложение тази година ще участват 47 фирми, има и засилен интерес от чужбина. Изложението е и възможност за завършващите студенти от ВМФ на място да се запознаят с дейностите на различните фирми и да осъществят контакт с бъдещи работодатели.

В петък ще бъде открит операционният сектор към Клиниката за продуктивни животни на Университетския клинико-диагностичен комплекс. По повод годишнината на ВМФ ще отвори врати и новата експозиция на музея на ветеринарното дело у нас.

Коментирай!

Още новини

Scroll To Top