Спектакълът „Ах,Тамара!“ гостува на сцената на Операта в Стара Загора

На сцената на Държавна опера – Стара Загора на 12 октомври 2018 г., петък, от 19:00 ч. ще гостува един уникален спектакъл.

„Ах, Тамара!“ (Акдамар – островът на вечните влюбени) е спектакъл  на Театрално-музикален център – Кърджали, реализиран по проект „Легенда за Тамара“, част от програмата на Пловдив 2019 – Европейска столица на културата.

Режисьор на спектакъла е известният хореограф в областта на модерния танц Татяна Соколова. Музиката е на утвърдения композитор Георги Арнаудов, костюмите са на Томиана Томова-Начева, либрето Сабиха Местан.

Участват: Атанас Атанасов, Ганка Кирчева, Красимир Ненков, танцьори и актьори от ТМЦ – Кърджали.

Преди много години, в тези земи, двама влюбени от различни религии написват любовта си във вълните на езерото Ван. Те са само влюбени, но се превръщат в легенда. Тяхна единствена религия е любовта. Ван е най-голямото солено езеро в света и се намира в Арменското плато в  Източна Турция. В него се вливат 4 малки реки – Бендимахи, Зейлан Дереси, Карасу, Мичингер. Четирите най-големи острова в езерото са Акдамар, Чарпанак, Адър и Куш.

Според местните легенди, островът Акдамар получава своето име от трагична любовна история. Мъж се влюбва в жена на име Тамар, която живеела на острова. Той я е посещавал всяка вечер, докато една нощ вълните на езерото не го погълват. Докато потъвал,  той извикал „Ах, Тамар!” и от там Акдамар. Местният фолклор още смята, че езерото Ван е омагьосано и ангели редовно излизат от него.

„Ах, Тамара!“ – тук миналото се преплита с настоящето, историята с легендите, духовното с материално, вълшебството – с реалността. Буди чувство за нереалност и божественост.

Режисьорът на спектакъла д-р Татяна Соколова завършва класическа хореография през 1981 г. и веднага се присъединява към първото Българско експериментално студио за съвременни танци, където успешно се превъплъщава в множество главни роли.

Коментирай!

Още новини

Scroll To Top