20 септември 2020

Кметът на Стара Загора Живко Тодоров с орден на Старозагорската митрополия

Днес в Стара Загора Негово светейшество Неофит откри конференция под наслов: „180 години от рождението на Старозагорския митрополит Методий Кусев“. Българският патриарх е в града заедно с делегация от представители на Светия Синод, Вселенската Патриаршия, свещеници от Московската и Румънската патриаршия по повод празника 5 октомври и годишнината от рождението на първия старозагорски владика.

В словото си той очерта историческата роля на дядо Методий като го нарече „заслужил архипастир на светата ни църква и обичан от целия ни православен народ старозагорски митрополит“. По оценката му, неговото дело е „епохално не само за старозагорската епархия, но и за цялата ни света църква, отдавна оценила и признала значителната роля на митрополит Методий“.

Преди това в присъствието на Негово Светейшество бе проведена тържествена сесия на Общинския съвет, на която от името на Старозагорския епархийски съвет той връчи на кмета на Стара Загора Живко Тодоров орден „Св. апостол Карп“ – Първа степен, учреден от Старозагорската митрополия.

Негово Светейшество Българският патриарх Неофит бе удостоен с Особен знак за заслуги от Общинския съвет Стара Загора като баща обединител на българския народ, с пожелание да носи мир и вяра за всички. Негово Високопреосвещенство старозагорският митрополит Киприан беше удостоен с Благодарствен плакет за заслуги от името на кмета и Община Стара Загора.Отличията връчи председателят на Общинския съвет Таньо Брайков.

Коментирай!

Още новини

Scroll To Top