Втора номинация за Годишните награди „Добрият Самарянин“ 2018

Втората номинация за Годишните награди „Добрият Самарянин" 2018 e от Дарина Колева и Светослав Стоянов, журналисти от екипа на bTV в Стара Загора. Те номинират общинския съветник Юсни Ибрям с думите: "Доброто наистина е заразно и наистина дебне от ъгъла. И заслужава да бъде помнено и забелязано! Защото добрината и върнатата усмивка нямат цена!" 83-годишната жителка на село Кравино, община Опан - Стана Иванова, остава без покрив над главата си, навръх Цветница, 2018 г.

На 19 март, самотноживеещата жена оцелява като по чудо, след като проливни дъждове и вятър срутват покрива и две от стените на дома на баба Станка. Тя няма близки - мъжът й е починал преди 40 години, преди 17 години - губи и сина си. Жената няма застраховка на къщата. Добри хора й дават временен подслон, а надеждата за спокойни старини в собствен дом изглежда невъзможна. След призив в социалните мрежи от кмета на община Опан Генчо Колев започва кампания, в която се събират средства за възстановяване на дома на баба Станка. Един напълно непознат човек, Юсни Ибрям, настоящ общински съветник, по професия строител, без да се замисля, научавайки за ситуацията от вестникарска публикация, пристига в селото, решава със собствен труд и средства да възстанови къщата на възрастната жена.

Събира бригада от работници, които за броени дни изливат нови основи, зидат стени и поставят нов покрив. Когато наетата от Юсни Ибрям бригада разбира, че той им плаща от джоба си, хората се отказват от хонорара си и така сговорна дружина... къща вдига. Днес баба Станка има дом. Има и покъщнина, благодарение на Лео Кадели от „Приятели, помагайте", който гледал репортажа по bTV за стореното от Юсни Ибрям и решил също да се притече на помощ.
 

Коментирай!

Още новини

Scroll To Top