Майсторски клас за оперни диригенти на Маестро Деян Савич в Стара Загора

Държавна опера-Стара Загора е домакин на Майсторския клас по оперно дирижиране под ръководството на сръбския диригент Деян Савич. Организацията и провеждането на майсторски класове на изтъкнати певци, музиканти и балетмайстори е неизменна част от репертоарната политика на театъра. Директорът Огнян Драганов планира всяка година месец септември да бъде именно месецът за осъществяването подобни изключително важни за развитието на младите таланти курсове. След вълнуващия и ползотворен първи Майсторски клас в България на оперната прима Веселина Кацарова, която в продължение на 10 дни отдаде цялата си енергия, опит и знания на младите оперни певци от различни националности, от 10 до 21 септември сцената на Старозагорската опера приютява млади диригенти от Франция, Великобритания, Испания, Япония, Германия и далечна Австралия.

Дългогодишният главен диригент и генерален директор на Белградската опера Маестро Деян Савич ще работи с талантливите музиканти и ще ги подготви за техния професионален дебют в камерни и оперни заглавия от репертоара на Старозагорската опера. Интензивната програма на курса започна на 10 септември като диригентите имат своите индивидуални и групови занимания с Маестро Деян Савич, ще се включат активно и пълноценно в целия репетиционен план на един спектакъл: репетиции с хор и оркестър, със солистите, седящи репетиции, генерални репетиции и ще се редуват на пулта по време на представлението на съответния спектакъл пред публика.

В програмата на курса са включени триптиха „Седемте смъртни гряха“ и „Махагони“ от Курт Вайл и„Напред и назад“ от Паул Хиндемит, оперите „Лучия ди Ламермур“ от Гаетано Доницети, „Палячи“ от Руджеро Леонкавало, „Селска чест“ от Пиетро Маскани. Осемте млади диригенти - участници в Майсторския клас на Деян Савич Арно Перие /Франция/, Гай Дейвис /Великобритания/, Хосе Карлос /Испания/, Никола Мак Робъртс /Австралия/, Фредерике Киинле /Германия/, Пиер Валтер /Франция/, Набуаки Наката /Япония/, Андрин Холцчи /Франция/са носители на многобройни международни отличия.

На 13 септември Никола Мак Робъртс ще дирижира оперите „Седемте смъртни гряха“ и „Напред и Назад“, а Фредерике Киингле – „Махагони“. На 18 септември е представлението на едноактните опери „Палячи“ от Леонкавало /дирижират Хосе Карлос и Андрин Холцчи/ и „Селска чест“ от Маскани, а на 21 септември - „Лучия ди Ламермур“ от Доницети /дирижират Фредерике Киинле, Набуаки Наката, Арно Перие, Гай Дейвис/. Спектаклите са с участието на солистите, хора и оркестъра на Държавна опера-Стара Загора.

Коментирай!

Още новини

Scroll To Top