Девет художници показаха своя поглед към Стара Загора в картини

С майсторска изложба, на девет талантливи художници, завърши 23-тото издание на традиционния пленер по живопис „Дружба“, който се организира от представителството на Съюза на българските художници в града, с изключителната подкрепа на Община Стара Загора. В зала „Байер“ бяха подредени платната на пленеристите, които имаха задачата да изрисуват за седмица значимостта на 8-хилядната история на града със седем имена – Стара Загора. Техните творби ще обогатят фонда на Градската художествена галерия.

„Поздравления не само за участниците в тазгодишния пленер „Дружба“, но и за всички, които тази вечер са тук и имат възможност да се насладят на изкуството“, каза при закриването на форума ресорният зам.-кмет Иванка Сотирова. „Община Стара Загора активно подкрепя провеждането на това събитие и държи на високото и стойностно ниво, което поддържат творците в него“, подчерта тя.

„Смисълът на един пленер е ясен – освен да се нарисуват няколко картини, ценни за всички са още приятелството и общуването, защото те свързват художника с обществото. Успяхме да поканим едни от най-добрите художници в страната. Те са значими имена, а биографиите им са препълнени с успехи от национални изложби, биеналета и други. Благодаря на всеки един от тях“, каза доц. Злати Златев, председател на представителството на СБХ – Стара Загора.

Зам.-кметът Иванка Сотирова връчи емблематичния за пленера плакет, дело на Христо Златев,  на всеки един от участниците. Тя сърдечно поздрави творците проф. Лаура Димитрова, проф. Стефан Алтъков, Валентина Лапчева, Георги Динев,  Минчо Панайотов, Милко Божков, Румен Петков и двамата старозагорци – Росица Попчева и Петър Петров.

Двама от авторите подариха на Художествената галерия в Стара Загора и свое общо произведение.

Коментирай!

Още новини

Scroll To Top