Почистиха паметника на Марийка Тодорова , край старозагорското село Колена

В старозагорското село Колена бе проведена акция по почистване на паметника на Марийка Тодорова – Наталия,    разположен на 3 км. северно от населеното място. Партизанката е загинала  в бой на 2 юли 1944г. 20-годишната Наталия е била член на окръжния комитет на РМС - Пловдив, партизанка във 2-ра и 5-та въстаническа оперативна зона (командир на 5-та въстаническа оперативна зона е бил Стойо Неделчев Чочоолу).

Инициативата по почистването е на кмета Янко Янков. Участници в акцията бяха председателят на клуба на пенсионера, Пейко Генчев - син на партизанина Генчо Кънев, който е бил с Наталия в злополучната нощ, кметът на с.Калояновец - там е роден Чочоолу и жители на Колена. „Акцията по почистването на паметника е част от подготовката за отбелязването на 74 години от смъртта на партизанката. Костите й са били положени на мястото на паметника, но впоследствие са преместени в родния й Смолян.”, каза  кметът Янков, боядисвайки оградата. По думите му паметникът не се поддържа от 4 години. Родолюбците  почистиха плочките от тревата, изрязаха изсъхналите клони от дърветата, почистиха храстите, запълниха дупките по пътеката  до паметника, после поставиха цветя за вечна памет.

"На 1 юли 1944г. група партизани, сред които е и Наталия, тръгват към село Колена, за да се свържат с ятака Георги Хаджията, за да разберат как да действат. Изчакват да се стъмни и слизат в селото, но попадат на полицейска засада. На 2 юли 1944г. в местността „Магарешко кладенче” Наталия е ранена тежко в корема, но виждайки, че полицаите наближават тя се самоубива. Нейните спътници са успели да преминат през реката и да се върнат в лагера, но не са успели да й помогнат, защото и по тях е била открита стрелба.", разказаха местните по време на акцията.

Коментирай!

Още новини

Scroll To Top