Сериозни нарушения при отдаването под наем на общински жилища в Стара Загора

Кметът на старозагорското село Ракитница Матей Господинов е настанен в общинско жилище, без да отговаря на необходимите условия, описани в общинската наредба. По думите на съселяните му, той живее в населеното място, собственик е на имот и земи, а в същото време се води социално слаб. В общинско жилище от години живеела и жена, която притежава дворно място, къща, заведение и земя в близкото село Маджерито.

Това са едни от най-фрапиращите случаи, на които се натъкнали от Временната комисия за проверка на общинските жилища. В продължение на половин година представители на Общинския съвет и на общинска администрация са проверили 700 жилища.Нарушенията са много. Има хора, които с години живеят там, а имат собствени имоти. Има и такива, които са в чужбина. Около 120 са случаите, в които неправомерно са настанявани хора. В момента 100 молби са подадени от нуждаещи се хора, на които се казва, че няма места”, коментираха членовете на комисията. На наемателите в 120 жилища са издадени предписания да им бъдат прекратени наемите, защото не отговорят на условията. В общинско жилище има настанена и жена, която е собственик на 2 декара в село Маджерито, които включват къща и заведение. Жената има и две фирми. Настанен е и мъж, който притежава седем автомобила. Общите задължения на хората, настанени в общински жилища към ВиК са в размер на 28 000 лева. Общинска администрация е издала 16 заповеди за освобождаване на жилища до момента. От тях четири са паднали в съда, а една е изтеглена от общината.

Към момента администрацията е издала 16 заповеди за освобождаване на жилища до момента. От тях четири са паднали в съда, а една е изтеглена от общината.14,2% от декларациите на наемателите са некоректно попълнени или липсват, близо 20% от наемателите не са представители документи за режийни разноски, 3,51% имат в пъти по-висок доход над минималната заплата, 40% не са представили документи за доходите на семейството си, са само част от нарушенията, открити от Временната комисия за проверка на общинските жилища. С решение на Общинския съвет дейността й е удължена с още три месеца.

Коментирай!

Още новини

Scroll To Top