„Божественият порядък“ грабна „Златна липа“ 2018 за най-добър филм

Завърши Шестото издание на Международния кинофестивал "Златната липа" 2018.  В продължение на шест дни старозагорци и гости на града можеха да се насладят на най-новите достижения на европейското кино.

Международно жури с председател Юрий Дачев обяви днес отличените ленти.

В категория най-добър филм наградата грабна швейцарският „Божествения порядък“ с режисьор Петра Волп.  Филмът разказва за млада домакиня и майка, която живее в малко селце със съпруга си и двамата си сина. Швейцарската провинция е недокосната от големите социални катаклизми, предизвикани от движението през 1968 г. Животът на Нора също не се влияе от тях, тя е тиха личност, която се харесва на всички – докато не започне публично да се бори за женското избирателно право, което мъжете трябва да гласуват на 7 февруари 1971 г.

Призът за най-добра мъжка роля се присъжда на Велислав Павлов за участието му във филма „Вездесъщият“.  За най-добра актриса бе определена Горица Попович от Сърбия, която участва във филма „Кози уши“. Наградата за режисура отива при Донатас  Улвидас  от Литва за филма „Емилия: Да скъсаш оковите“.

Наградата на Съюза на българските филмови дейци получи френският филм „Корпорация“ с режисьор Никола Силол.
„Мисля, че тазгодишното издание на Фестивала потвърди високото му равнище, доказа успешната формула, по която е създаден. Освен че филмите бяха добри, бяха и разнообразни и показаха разноликото европейско кино“, коментира Юрий Дачев.
„Тази година имаше богата селекция. Имаше и много гости, които представяха своите филми. Мисля, че това е верен път-филмите да бъдат представяни от своите създатели“, коментира Магдалена Ралчева, създател и директор на Фестивала.

Церемонията по закриване на фестивала и връчване на статуетките "Златна липа" на наградените филми ще започне в 18 часа днес в залата на Старозагорската опера.

Коментирай!

Още новини

Scroll To Top